Agronet

Keskusteluaiheet => Kasvintuotanto => Aiheen aloitti: KallePP - 17.07.18 - klo:23:59

Otsikko: Maatiaislajikkeet
Kirjoitti: KallePP - 17.07.18 - klo:23:59
https://yle.fi/uutiset/3-10301654

Nykyihminen ei edes tiedä, miltä oikea kunnon slkuperäinen ruisleipä maistuu. No eihän tehotuotetusta rukiista edes pysty paraskaan leipuri leipomaan kunnon ruisleipää. Kaupoissa oleviin niin kutsuttuihin ruisleipiin kun on sotkettu jos jonkinlaista ainetta, esim. vehnäjauhon sotkeminen sekaan pilaa perusteellisesti ruisleivän.

Mut juu, viljelkää vaan hybridipaskaa, ei se edes ole mitään oikeaa ruista, pelkkää tärkkelyspaskaa vaan, ei siitä kunnon ruisleipää saa.

Metsäpuolella myös pilataan asiat bulkkia tuottamalla, eräs ikkunafirma tuo puuta ulkomailta, Saksasta ja Itävallasta, kun Suomesta ei saa tarpeeksi tiukkasyistä, hitaasti kasvanutta puuta, mitä ikkunanpokiin vaaditaan.
Otsikko: Vs: Maatiaislajikkeet
Kirjoitti: Oksa - 18.07.18 - klo:07:30
kyllä sitä kasvaa metissä, mutta meillä ei ole järjestelmää mikä mittais sen laadun metästä pois, pelkkää bulkkia pitää tuottaa kuten neukkulassa..   liian lähellä tuo!    itelläkin metässä sellasta puuta josta kenttäsirkkelillä tuloo soimalla höyläntarviimatonta puutavaraa, mut kukaan ei erottele sitä kuormiin..        kaikki räkänäreistä vanhoihin tiukkasyihin saa mennä samaan läjään ja niistä sit teollisuus repii eri mittoja irti.                  tuollanen erikoista tartteva porukka pitäis pistää pystyyn ostolaaki ja sais sit sellaista puuta mitä haluaa ja tarttee.      upm ja stura ei noista ole kiinnostunu.
Otsikko: Vs: Maatiaislajikkeet
Kirjoitti: -SS- - 18.07.18 - klo:12:57
Tutkimus ei tue ylen uutisessa mainittua ilmiötä. Makuaistimus on vahvasti muihin aisteihin ja tietoon perustuva asia. Mm. speltistä sanotaan samaa, että tulee parempaa leipää. Sokkotutkimuksessa  ei pärjännyt nykyvehnäsille. Kokeellisia tutkimuksia on tehty myös luomun ja tavanomaisen välillä, pystyvätkö sokkotestiin osallistuvat erottamaan raaka-aineen, useimmiten eivät pysty, jos eivät tuedä asiaa etukäteen. Mielenkiintoista on, että värjäämällä eri tavoin ruokia, niihin saadaan samalla mukaan joko epämiellyttäviä tai miellyttäviä makuaistimuksia.

Värien tunnistaminen syömäkelpoisuuden ominaisuutena on syvälle vaistotoimintoihin ohjelmoitu.

-SS-
Otsikko: Vs: Maatiaislajikkeet
Kirjoitti: BACKSPACE - 18.07.18 - klo:13:44
Kyl ne ns. maatiaisrukiit ehti moneen kertaan sekoamaan ja siemenet vaihtumaan vuosikymmenten aikana. Joka talossa oli pieni pläntti.
Otsikko: Vs: Maatiaislajikkeet
Kirjoitti: Mopomies - 18.07.18 - klo:16:18
Joku ei saa kahdeksaatonnia/ha rukiista...
Otsikko: Vs: Maatiaislajikkeet
Kirjoitti: iskra - 19.07.18 - klo:07:20
Kyl ne ns. maatiaisrukiit ehti moneen kertaan sekoamaan ja siemenet vaihtumaan vuosikymmenten aikana. Joka talossa oli pieni pläntti.

  Joka talossa oma leivänjuuri tiinun kimmissä, ja leipäkin aina vähän erimakuista..
Otsikko: Vs: Maatiaislajikkeet
Kirjoitti: Lemmy - 19.07.18 - klo:23:07
eräs ikkunafirma tuo puuta ulkomailta, Saksasta ja Itävallasta, kun Suomesta ei saa tarpeeksi tiukkasyistä, hitaasti kasvanutta puuta, mitä ikkunanpokiin vaaditaan.

Julkisuudessa ollut firma tuo liimapuuta, perinteisesti ikkunanpokia ei tehty liimapuusta, joka voi tulla nykyihmiselle yllätyksenä.
Otsikko: Vs: Maatiaislajikkeet
Kirjoitti: -SS- - 19.07.18 - klo:23:34
Se ikkunakauppias puhuu aivan höpöä. Saksa oli ensimmäisiä maita, joissa jatkuva kasvatus syrjäytyi nykyisenkaltaisen hakkuukierron  alta, ja Saksasta tämä nykyaikainen metsänhoidon tyyli on Suomeenkin saapunut. Saksassa on paljon jalopuuta, ja havupuut kasvavat vuorten rinteillä. Lehtikuusta on paljon. Lehtikuusi tunnetusti on huonommin lahoavaa.

Tosiaan tervaspuuta voi tehdä aisaamalla 3/4 männyn kuoresta, tulee niin hyvää tiheäsyistä tervasmäntyä, että ei ikinä niitä ikkunanpokia tarvitse uusia. Mutta miksei ikkunanpokia voisi tehdä vaikka alumiinista ? Miksi niitä rimoja on pakko siinä säässä uittaa.

Ai niin. Taitavat monet teollisesti valmistetut ikkunanpokat ollakin alumiinia ?

-SS-
Otsikko: Vs: Maatiaislajikkeet
Kirjoitti: alpo10 - 19.07.18 - klo:23:56
eräs ikkunafirma tuo puuta ulkomailta, Saksasta ja Itävallasta, kun Suomesta ei saa tarpeeksi tiukkasyistä, hitaasti kasvanutta puuta, mitä ikkunanpokiin vaaditaan.

Julkisuudessa ollut firma tuo liimapuuta, perinteisesti ikkunanpokia ei tehty liimapuusta, joka voi tulla nykyihmiselle yllätyksenä.
puuliima on ihan kelpoa ainetta, monet vesiohenteisia silti kosteudenkestäviä. Jos puussa on oksa tai joku muu huono kohta, niin säleistä liimattu on keskimäärin aina vahvempaa, eikä vääntele mikä on ikkunapokissa ihan välttämätön asia. Liimasauma on puuta vahvempaa eli murtuu aina sauman vierestä. Jos saa valita, niin liimapuuta kiitos :)
Otsikko: Vs: Maatiaislajikkeet
Kirjoitti: KallePP - 20.07.18 - klo:15:10
Tietääkö nykyrakennusmateriaaleista innostuneet, mitä tarkoittaa sanonta "sydänpuoli säätä vasten"?
Otsikko: Vs: Maatiaislajikkeet
Kirjoitti: Mopomies - 20.07.18 - klo:18:00
Tietääkö nykyrakennusmateriaaleista innostuneet, mitä tarkoittaa sanonta "sydänpuoli säätä vasten"?

Nykyaikana ei ole merkitystä.

Seinäpaneelitkin höylätään molemmin päin. Niitähän kuitenkin vaihdetaan kokoajan muodin mukaan.
Otsikko: Vs: Maatiaislajikkeet
Kirjoitti: Hevi - 20.07.18 - klo:20:18
Olen itsekin ihmetellyt, onko esim kaikkien lajikkeiden maku sama. En ole koskaan kuullut, että jokin leipomo tekee leipää vain Anniina vehnästä, tai vaikka Kruunuleipää . Siis olen antanut itseni ymmärtää, että lajikkeet ovat vain peltoviljelyä varten jalostettu. Jalostuksella pyritään siis siihen,että on esim lujakortinen, satoisa jne... Onko kukaan kuullut, että olisi jalostettu hyvänmakuinen vehnä.
Otsikko: Vs: Maatiaislajikkeet
Kirjoitti: -SS- - 20.07.18 - klo:20:31
Olen itsekin ihmetellyt, onko esim kaikkien lajikkeiden maku sama. En ole koskaan kuullut, että jokin leipomo tekee leipää vain Anniina vehnästä, tai vaikka Kruunuleipää . Siis olen antanut itseni ymmärtää, että lajikkeet ovat vain peltoviljelyä varten jalostettu. Jalostuksella pyritään siis siihen,että on esim lujakortinen, satoisa jne... Onko kukaan kuullut, että olisi jalostettu hyvänmakuinen vehnä.

Kyllä leivontalaatueron huomaa, jos hyvänlaatuista sitkoa ei löydy, pullasta tulee likilaskuista känttyä.

-SS-
Otsikko: Vs: Maatiaislajikkeet
Kirjoitti: Hevi - 20.07.18 - klo:20:52
Juu, leivontaominaisuudet on tietysti tärkeitä, mutta varsinaisesti maussa ei liene eroja. Mitenkä tuon sitkon laita lienee, kun sehän on gluteenia, joka saa monen vatsan sekaisin.
Otsikko: Vs: Maatiaislajikkeet
Kirjoitti: Lemmy - 20.07.18 - klo:21:35
eräs ikkunafirma tuo puuta ulkomailta, Saksasta ja Itävallasta, kun Suomesta ei saa tarpeeksi tiukkasyistä, hitaasti kasvanutta puuta, mitä ikkunanpokiin vaaditaan.

Julkisuudessa ollut firma tuo liimapuuta, perinteisesti ikkunanpokia ei tehty liimapuusta, joka voi tulla nykyihmiselle yllätyksenä.
puuliima on ihan kelpoa ainetta, monet vesiohenteisia silti kosteudenkestäviä. Jos puussa on oksa tai joku muu huono kohta, niin säleistä liimattu on keskimäärin aina vahvempaa, eikä vääntele mikä on ikkunapokissa ihan välttämätön asia. Liimasauma on puuta vahvempaa eli murtuu aina sauman vierestä. Jos saa valita, niin liimapuuta kiitos :)

Samantien sitten liimaa viiluja yhteen niin taajaan kuin tahtoo tai vaikka poikittain niin saa syitä juuri niin taajaan, että riittää.

Kyllä nykykaurasta tehty kaurapuuro on her*****sta, kun vaan jaksaa kauan keittää, en siihen tarvitse kuoria sekaan. Lajikkeissa on makueroja ja eri vuosien tavarassakin. Harvemmin tiennyt puurokauran lajikkeen kylläkin, talkkunaa maistanut muutamasta lajikkeesta.
Otsikko: Vs: Maatiaislajikkeet
Kirjoitti: kylmis - 21.07.18 - klo:07:08
Isuisulla oli maatiaisruista. Pieni jyvä ja heikko satotaso. Lajikkeet nyt oli mennyt sekaisin jo vuosisatoja sitten, kun isännät vaan lainaili jyviä toisiltaan. Ei oikein siemenkauppalainsäädäntöä tunnettu. Vaarin vaarista ei montaa juttua jäänyt jälkipolville, (kuoli jouluna 1900) mutta yksi oli sellainen, että veljensä Ville kävi aina keväisin hakemassa siementä, kun omat eivät itäneet. Tuli sitten kerran syksyllä säkin kanssa käymään, velkojaan maksamassa, mutta vaarin vaari totesi vaan, että miksikä niitä jyviä takaisin tuot, kun olet taas keväällä niitä uudelleen hakemassa.

Joskus 6 vuotta sitten kävin noilla ekoilla ruispäivillä ja siellä oli yksi isäntä Lahden vierestä. Sanoi, että isänsä toi joskus 70-luvun alussa kyliltä jotain ruislajiketta, ei enää tiedetä mitä. Sitä on ollut siitä asti talossa kakkoslajikkeena. Satotaso ei ole häävi, mutta viljelyvarmuus on aivan huippua. Sen takia pidetty viljelyssä, kun tuntuu selviävän vaikeista oloista aina sen verran, että vähintään siemenet saa talteen. Mahtaisko olla jotain maatiaislajia.