Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: [1]

Viestit - P4luumuuttaja

Terve tänne ketjuun piiitkästä aikaa.
Viimekerran kirjoittelun jäljiltä on tapahtunut paljon niin itselläni kuin hyönteisalalla. Uuselintarvikelain muuttuminen lähenee(1.1.2018), jolloin hyönteisten elintarvikkeeksi myyntiä voi hakea luvanvaraisesti. Tarkoittaa sitä että missä tahansa EU maassa joku hakee lupaa tietylle hyönteiselle niin sitä saa myydä elintarvikkeena hyväksymisen jälkeen.
Mediassa on ollut juttuja tasaisin väliajoin asiasta. Viikonloppuna oli Finsect ja tuottaja pitäneet yhdellä hyönteisfarmilla esittelyä ja facebookin mukaan kolme sataa kävijää ollut, hyvin siis kiinnostaa ihmisiä.

Mutta niin siitä kasvatuksesta...menin ja remontoin muutaman neliön kasvatuksen aloittamiseksi. Haluan opetella nyt tuotantoa rauhassa ja investoida tiloihin kunnolla kun lakiasioihin ja tuotannon valvontaan on selvyys. Paljon on ymmärrys kyllä tästä kotisirkan kasvatuksesta lisääntynyt reilussa kuukaudessa.
Jos tästä asiasta on palstalla joku kiinnostunut niin voin kertoa omia kokemuksiani nyt hieman tätä hyönteiskasvatusta tehneenä ja toimijoihin tutustuneena.
Näille assijandundija- konsulteille ja neuvvojille voi ainakin morjestaa heti.
Uusien ideoiden tiimoilta kannattaa matkustaa pitkällekin tutustumaan jo
alottaneisiin yrittäjiin.

 Ehkä realistisemman kuvan hommasta saisi jututtamalla sellasia jotka ovat lopettaneet alan tuotannon..

Hei pitkästä aikaa!
Vierailin tosiaan tilalla jossa kotisirkkoja kasvatetaan sivuelinkeino muotoisesti. Tilalla myös porsitusta ja viljanviljelyä. Seuraavaksi muutamia seikkoja mitä jäi mieleen vierailusta.

Tuottaja oli saanut idean kasvatukseen ryhtymisestä finsect oyn esiteltyä mitä kotisirkkojen kasvatus oikein on. Finsect valmisti aloitukseen tarvittavat välineet ja toimitti hyönteiset, jolloin tilallinen peruskorjasi 10 neliön tilan ulkorakennuksesta johon sai 30 asteen lämpötilan ja 50% kosteuden sekä hyllyt seinille. Sähköpatteri, ilmankostutin oli laitteisto ja muuten mekaanista työtä ruokinnan osalta.
Finsect tarjosi kasvatukseen opetukset ja tiiviin yhteydenpidon sekä vierailee tilalla kun ongelmia tulee vastaan. Se myös ostaa kotisirkat pois niin ei jäänyt pakastimen täytteeksi.
Eli ei tarvinnut itse syödä kasvattamiaan kotisirkkoja tai hoitaa myyntiä itse jos ei halunnut.

Tuottajia oli mukana toiminnassa jo useampi, tietoa vaihdetaan kaikkien mukana olevien hyväksi sekä Finsect etsii/kehittää uusia ratkaisuja toiminnan kehittämiseksi ja vaikuttaa siltä että toiminnasta kyllä syntyy oma tuotantomuotonsa Suomeen näiden kaverien toimesta jotka tuottajia ohjaavat ja kasvatukseen ovat ryhtyneet.
Koko homma lähti kyseisellä tilalla käyntiin alle 5000 euron investoinnein huhtikuussa ja investointi on maksanut itsensä takaisin ennen kuin vuosi toimintaa tulee täyteen.
10 neliön kasvattamossa oli noin neljäkymmentä elintarvikemuovista laatikkoa 70 litran vetoisuudella jossa sirkat kasvoivat. Munakennoja oli asetettu myös sisälle tuomaan lisää kasvatus pinta-alaa. Yksi laatikko tuotti keskimäärin kilon verran kotisirkkoja viiden viikon välein. Ruokintaan kananrehua ja vihanneksia joista saivat nestettä.

Tutustuminen oli jo kokemuksena hieno, mutta olihan tässä tosiaan tarkoitus itsekin aloittaa mahdollinen kasvatus.
Käsitykseni kyllä vain vahvistui että hyönteiset ovat tulevaisuuden raaka-aine myös peräpohjolan elintarviketeollisuudessa kaiken muun tuotannon rinnalla.

iskra:lta hyvä ajatus kysyä lopettaneilta kokemuksia, mutta mistähän moisia löytyisi - Suomestakin?
Hienoa että keskustelukin lähti asiasta liikkeelle ja ajatuksia tulee ilmoille.
Ei sitä nyt auttanut itsellä muu kuin lähteä asian laitaa tosiaan selvittämään ja otin yhteyttä Finsect yritykseen joka auttanut maatilallisen etelä-pohjanmaalla tuotannon alkuun. Positiivisen realistiselta vaikutti porukan aikomus siitä että hajautettutuotanto mahdollistaisi kasvavan tuotannon Suomessa.
Sunnuntaina selviää lisää kun käyn paikan päällä katsomassa miten tuotanto tapahtuu.
Lämpötila tilassa 25-30 astetta ja ilmankosteutta 50% eli kyllä tietysti on navetan sisälle tehtävä oma eristetty yksiö että onnistuu.
Tuleeko nykytuotannon hyvin tuntevilla mieleen asioita joihin olisi syytä kiinnittää huomiota?
Nyt oli aamutuimaan heti hyönteisten kasvatus esillä ylen aamu uutisissa. Ei tämä siis ihan pioneeritonta alaa Suomessakaan ole jos kaksi startup yritystä asian eteen näyttää panostavan.
Täytyy ottaa yhteyttä näihin molempiin ja kysyä mikä on homman nimi. Avarakatseisuutta vaatii tämä asia mutta lienee tuotantoa siinä missä muukin.
Sienien kasvatuksesta olen myös keskustelua seurannut ja niiden kasvatukseen on ilmeisesti paljon investoitukin. Vientimaana ymmärtääkseni etenkin Japani.
Kontaktithan sitä täytyisi olla kunnossa jos aloittaa minkä tahansa tuotannon ja meinaa itse ne myytyä saada.
Jos toisaalta kasvatus osaamista olisi saatavilla ja myyntikanavatkin toisen toimesta niin en vielä harkinta listalta poista - sienienkin kasvatuksesta täytyy alkaa tekemään selvitystä.
Muut tuotantoeläimet / Vs: pieni kanala
: 30.11.16 - klo:20:12
Onko keskustelun avaaja saanut kanalan perustamiseen lopullisen päätöksen vajaassa kuukaudessa?
Loppukustannukset hahmottuvat hivenen keskustelusta mutta jos saat kanalan perustettua niin loppukustannuksien määrä kiinnostaisi itseänikin että millaisiksi muodostuvat.
Hei palstalaiset!
Olen uusi tällä keskustelupalstalla, joskin hetken olen seurannut vierailijana keskustelua - monenlaista on.

Kuten Paluumuuttaja nimimerkkikin jo viittaa olen paluumuuttanut takaisin synnyin seudulleni Etelä-Pohjanmaalle ja pihapiirissä tönöttää käyttöä vaille jäänyt navetta.
Varastolle tai autotallille ei ole tarvetta, mutta jonkinlainen tuotanto tilassa kiinnostaisi.
Nyt asiaa hetken selvitelleenä törmäsin yritykseen joka auttaa eteenpäin hyönteisten kasvatuksessa. Hyönteiset siis päätyisivät prosessoinnin jälkeen ihmisravinnoksi tai ainakin niistä tuotteita kehitettäisiin sekä testattaisiin. Yksi tila näkyy sivujen mukaan olevan ainakin Etelä-Pohjanmaalla.

Ajatus siis heräsi että navettaan voisi saada hyönteiskasvattamon. Onko kukaan palstalaisista asiaan tutustunut tarkemmin tai jopa käynyt tuollaisessa kasvattamossa? Kysymyksiä nousee mieleen mutta mitä pitäisi ottaa huomioon jos tuollaisesta lähtee tiedustelemaan tuotannon kannalta?

- R.
Sivuja: [1]