Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: [1] 2 3 ... 29

Viestit - Constantem

Katselin itse aikanaan sekä Fortea että Cerexiä. Päädyin kuitenkin vähän käytettyyn Rapidiin, kun löysin lähes käyttämättömän ilman ISOBUS:ia olevan mallin. Varmaan nämä Multivat ovat ihan toimivia kamppeita, mutta en halunnut ottaa riskiä, että perinteiseen suomalaiseen tapaan tuotekehitystä tehdään tiloilla isäntien kustannuksella. Mun Räpsä on ilman discejä. Muokkaan kaikki kultivaattorilla syksyllä tai märän syksyn tullen kynnän osan.

Pysy Kylmis vaan Rapidissa. Toimintavarmuus on kuitenkin sesonkikaluissa kaikkein tärkein ominaisuus.
Savikoilla voisi ajatella, että noin 30 hv/m. Jos on paljon rinnepeltoja, hieman enempikään ei ole pahasta. Tämä arvio siis tuollaisella normiäkeellä, muokkaussyvyys 3-5cm. Riippuu loppupelissä pitkälti maalajista ja pellon pinnanmuodoista.

 :o Tänä keväänä vetelin 5,5 metristä Multivaa JD 2650:llä, jossa on uutena ollut 78 hv. Tasaiset savimaat, muokkaussyvyys 3-5 cm ja -nopeus 8-10 km/h.
Kasvintuotanto / Vs: Kevätkylvöt 2022
: 16.05.22 - klo:22:35
2.5. aloitin kylvöt ja 12.5. lopetin. Tänään on ensimmäiset oraat tulleet pintaan. Pitkästä aikaa "normaali" kuiva kevät täällä Turun seudulla.

Tänään on ensimmäiset piikit tulleet pintaan. Maassa on mukavasti jäljellä idättävää kosteutta. Kollega kertoi, että maat ovat nyt monilla lohkoilla kosteampia kuin kylvöjä aloittaessa. Muutamat kuurot ovat kastelleet maata ja ilmojen lämmetessä varmaan kapillaari puskee kosteutta ylöspäin. Kylvän toista vuotta Rapidilla ja täytyy sanoa, että olen tuohon käytettyyn kamppeeseen tyytyväinen. Saa keskittyä kylvämiseen eikä pajahommiin.
Kasvintuotanto / Vs: viljan hinta
: 16.12.21 - klo:21:39
Jännästi hinnat putos samalla kellonlyömällä….. MTK tuskin tekee mitään vaikka selkeä kartelli kyseessä.
Yrittikö juku tänään soittaa viljanostajille aamupäivällä? Huhujen mukaan luurit oli laitettu kiinni.

Joo, yritin soittaa aamulla sekä Hankkijan että Lantamiehen ostajille, ei kiinnostanut vastata.

Pisteet Raisiolle, kun lasku oli pienempi kuin muilla. Mutta onhan tää ihan täys kartelli, tai ainakin tehokasta benchmarkkausta... Yksi tuohtunut kollega sanoi tekevänsä tutkintapyynnön poliisille.
Kasvintuotanto / Vs: viljan hinta
: 05.03.20 - klo:23:37
Vai alkaa täällä sivutoimiviljelijät kukkoilemaan.
 Tuet vaan pois sivutoimiviljelijöiltä, ei muitakaan harrastuksia valtion ja eun varoista tueta, miksi siis sivutoimista viljanviljelyä pitäisi tukea. Ei ole mitään syytä.

Sinä ja sun töpselikärsäkaveris ja101 ootte kyllä kepun ja MTK:n tupailloissa aivopestyjä. Näytä mulle yksikin päätoiminen viljanviljelijä. Ahlqvistillakin on muuta, merkittävää liiketoimintaa ohessa. Ja hän sentään viljelee ihan eri mittakaavassa kuin kukaan toinen tässä valtakunnassa. Enkä halua esimerkkejä niistä peräkammarin pojista, joiden yksityismenoihin riittää päivässä 12-pakki Karhua ja Saarioisten maksalaatikko.

Onko se sallittua, että auraa teitä tai myy klapeja sivuhommana? Vai närästääkö teitä, jos tekee hommia verokortilla? Kravatti jos roikkuu vielä päivätöissä kaulassa, niin se on tietty teille punainen vaate.
Kasvintuotanto / Vs: viljan hinta
: 05.03.20 - klo:21:57
ja101, itkua sivutoimiviljelystä jo vuodesta 2013. Sä olet varmaan nimimerkki MT:n tekstaripalstan valitusvirsien taustalla.

P.s. Pitääkin muistaa jättää reilu tarjous kylällä myynnissä olevista maista, että päätoimisten verenpaine nousee kohti uusia ennätyksiä. Sivutoimen tili kilahtaakin tilille tässä kuussa jo 13. päivä. Pitää Mersukin vaihtaa uudempaan ennen kylvöjä, jotta kylillä olis vielä enemmän puhuttavaa.
Kasvintuotanto / Vs: viljan hinta
: 05.03.20 - klo:21:51
Eikö ruis olekaan SE rahakasvi?

Saahan siitä alle 100euroo tonni kun miinustaa rahdin?

Miten viljelykierron ykkösnyrkki, öljykasvi? Eikö se olekaan kultaa kalliimpi maan parantaja ja puhdistaja? Tä? 😲😲

Edit,

Unohtu sanoa että viljan hinnat on ihan jees.

Sä unohdit tosta listasta kuminan...
Kasvintuotanto / Vs: Syysviljat 2018
: 03.04.19 - klo:20:39
Hyvin toimii. Ceylon pysyy aika hyvin hengissä. Samoin Skagen, Jos aikanaan Urhoon tai Oliviniin tuo väri tuli, ei toipunut koko kesänä, vaan lopuksi oli harmaa pölisevä mullos.

Oikeastaan huomattavan hyviä ovat oraat. Kuivuus voi niitä tosin haitata, siellä siellä ne kipsirakeet sulamistansa oottelee.

-SS-

Juu, sais tulla vettä, mutta iloisen kuivalta näyttää 10 päivän ennuste. Vuoden 2018 toisinto tulossa sanois SAS?
2020

Peltokasvit ravinteiden tasapainonen käyttö 54e---->17e. Puutarha 200e-->80e

Suojavyöhykeautomaatti-->ei enää valtaojien varsille, kohdentamisalue 500e-->400e, muu alue 450e-->350e

LHP Nurmi, vain kohdentamisalue. Max 20%--> 15%

Monimuotoisuuspellot, max 15% - - > 10%.

Repikää siitä, MTK/Kepu.

🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Tässä nykyisessä järjestelmässä minua tökkii sekin, ettei "valtio" tiedä itsekään, mitä meiltä maajusseilta odotetaan. Ymmärrän, että rahat on loppu, mutta meiltä odotetaan maisemanhoitoa, ympäristönsuojelua, hiilensidontaa yms. Suojavyöhyke on hyvä esimerkki tästä. Varmaan sitä jotkut tukikekkeruusit käytti väärin laittamalla koko tilan suojavyöhykkeeksi, mutta ei niiltä aloilta pitäisi valua Itämereenkään mitään uutta syntiä. VMP. Kepulaisen maatalousministerin aikana on jatkunut sama ollin kurjuus kuin aikaisemminkin. Mikä nyt ei toisaalta yllätä yhtään. Ihan sama, vaikka sitä salkkua kantaisi paatunut kommunisti tai cityvihreä.
Ihan samalla tavalla sulle tulee hehtaariperusteiset tuet ja saat, ainakin toistaiseksi, paremman tuen omille myyntiviljoille kuin tavan viljatila. Sinä haet sitten sen lopun 10kk elannon sieltä elukoista ja toiset palkkatöistä, muusta yrittämisestä tai vaikka lottovoitosta eikä sillä ole merkitystä asian suhteen. Ei tällä tapeta yhtäänketään, voisi olla parempi että ne ketkä haluaa niitä elukoista pitää keskittyisivät minimi peltomäärällä siihen elukoiden pitoon ja hankkisi muut panokset sen tilan ulkopuolelta. Niin yritysmaailmassakin tehdään, keskitytään siihen mikä on sitä omaan päätuotteeseen ja loput hankitaan muilta toimittajilta.

Juuri näin, ajattelen täysin samoin kuin sinä. Huomasin itse, että päätoimisena tuli sesongin ulkopuolella pyörittyä ympäri nurkkia ja järjesteltyä lenkkiavaimia sen neljättä kertaa talven aikana. Nurkat oli kyllä paremmassa ojennuksessa silloin, mutta kaukana se oli järkevästä työnteosta. Tietysti näistä sai tehtyä hienoja laskelmia tilanpitäjän olemattomasta "tuntipalkasta". Sivutoimisena on pakko keskittyä vain tärkeisiin töihin.

Se nyt on poissuljettua, että elukanpitäjät keskittyisivät pelkästään niihin eläimiinsä. Nimeltämainitsematon eturivin luomulypsäjä tuottaa täällä meillä päin mukavan kasan luomuviljaa myyntiin paremman hehtaaritukensa turvin. Ja käsittääkseni tällä hetkellä ulkoa tuodaan reippaasti rehua, kun kerrankin rehuvilja on siinä hinnassa, että kasvinviljelijäkin saisi jotain.

MTK toi kantansa selväksi Karhisen myyntituloesimerkkiin ja minä ilmoitin MTK:lle, ettei jatkossa tarvitse enää lähettää jäsenmaksulappua. Liian kauan sitä maitomafian suojelurahaa tuli maksettuakin.
SS siinä oikeassa että ei suomalaisten kannata volyymilla alkaa kilpailemaan. Itse ajattelen kyllä tässä ainoastaan kotimaista tuotantoa joka menee kotimaahan. Eikä minusta meidän muuta kannata ajatellakkaan. Laadulla voidaan viedä mutta muuten ei mitään järkeä.

Kritiikkini ja ajatukseni kohdistuu siihen, että onko oikein lisätä sivutoimisia viljelijöitä varsinkaan kun eläimiä ei sivutoimisena pidetä. Nyt viljelystä on tullut mukava harrastus ja toimeentulo hankitaan muualta. Niinkuin olen aiemminkin maininnut niin silmät kiinni laajentajat tulisivatkin joutua ongelmiin ja suosittaisiin ennemmin harkittua kasvua.

Hömppätuet eivät palvele tälläisiä jotka aikovat tuottaa jotain ja varsinkin eläinten pitäjiä jotka aikovat saada sen elannon tulevaisuudessakin siitä maataloudesta. Hinnoittelu ja rakenne ovat menneet siihen että sillä parillakymmenellä lehmällä tai parilla sadalla sialla ei toimeentuloa enää saa joten kasvettava olisi tai sitten olisi katsottava muuta hommaa.

Ei millään pahalla, mutta sä olet kyllä koominen hahmo. Oletko ikinä tehnyt mitään muita töitä kuin oman tilan hommia? Vois ehkä kannattaa, niin näkökulma laajentuisi. Itse olin aikoinani ensin sivutoiminen viljelijä, sitten muutaman vuoden päätoiminen ja nykyään taas sivutoiminen. Aika käy pitkäksi, jos koko aika lokakuusta huhtikuulle pitää möllöttää kotona. Kun ei ole kovin paljon metsääkään, niin mitä tekemistä sitä talveksi keksisi? Koneiden huollot, viljan lajittelu yms. ei vie koko talvea. Paikatkaan ei vanhalla äijällä enää kestä, jos joka päivä pitäisi aikaa kuluttaa lenkkeilemällä. Ja kyllä se pankkitilin saldokin siitä kohenee, ei tarvi (eikä ehdi) käydä isolla kirkolla marssimassa.

Tiedän parikin tapausta, joissa pienestä tilasta on kasvettu paria kokoluokkaa suuremmaksi ulkopuolisen työn ansiosta ja palkkarahat on sijoitettu maahan. Niin minäkin olen tehnyt. Tuossa sun mainitsemassa mallissa valitaan se arvoisa kansanosa, joka saa tuottaa (tappiollisesti) lisää bulkkia markkinoille. Jos eläintilallinen ei voi olla sivutoiminen, niin miksi se kasvinviljelijä ei voisi olla? Maksan aivan varmasti enemmän veroja kuin tämän kylän päätoimiset. Ja saan kyllä myös maataloudesta sen verran tuloa, että haluan myös tähän käyttää aikaani. Vaimolle just sanoin, että jos potkaisen äkillisesti tyhjää, niin myyt sitten maat ihan kiusallakin kaupungille tonteiksi.

Alaa tervehdyttäisi se, että elukoiden tuet maksettaisiin jotenkin muuten kuin hehtaareihin sidottuna. Luomuelukkatila saa käsittääkseni yli 200€ enemmän tukea hehtaaria päälle tavanomaiseen kasvinviljelijään verrattuna. Meidän kylällä vaikuttaa siten, ettei nykyään viitsi edes soitella peltoa vuokrattavana -ilmoitusten perään. Luomulehmälä maksaa vuokraa 550-650€ / ha ja on vuokrannut viimeisen parin vuoden sisään yli 200 ha maata tästä aukealta. Kun itse tarjoot sen 400, niin vuokranantaja nauraa perään tai nimittelee huijariksi, "kun XXXXXXXX" tarjos jo kuussataa. Yritätkö k*settaa mua?" Ja samat ukot taivasteli itse korkeita vuokria, kun vielä viljelivät. Niin se mieli muuttuu, kun on itse saamapuolella.

Ja selvyydeksi vielä, niin minulla täyttyy se 20 k€ kirkkaasti.
Myyntituloista on puhuttu.Jauholakki pankkopopjille vaan tuntuu olevan ylivoimasen korkea raja.Sitä vain pitäisi jatkaa tuottanattoman viljelemisen tukemista maailman tappiin asti ja tuottavaa toimnintaa ei saisi tukea milläänlailla.Missähän vaiheessa ranne on sujahtanut persreikään rannetta myöten?

Maito, maito ja vielä kerran maito. Mitä v*tun merkitystä noilla myyntituloilla on? Viivan alle jäävä luku on se, joka ratkaisee. Jokainen viljanviljelijä saa kyllä myyntituloja kymmeniä tai satojatuhansia, kun ensin vuokraa maata riittävästi 600-700 euron hehtaarivuokrilla liikevaihdon kasvattamiseksi. Mitä siitä viivan alle jää, no tappiota tietenkin.

Ainoastaan maajussi on niin tyhmä, että haluaa lisää byrokratiaa. Sitähän tämä tarkoittaa. Ja mitä he*vetin tuottavaa toimintaa on maidontuotanto poronhoitoalueella? Tukien varassa elätte, kun kasvukausi alkaa heinäkuussa ja päättyy elokuussa.

p.s. Te karvankasvattajat taidatte enemmän tunkea sitä kättä reikään.
Kasvintuotanto / Vs: kevään kylvöille..
: 01.02.19 - klo:09:14
Mihin vedätte rajan t/ha että on huono, hyvä, sato tykki? Entä viljelyvarmuus t/ha että on huono, hyvä, satotykki pidemmällä aikajaksolla esim 5v

No ei sitä nyt ihan noin voida laskea, että t/ha. Kokonaisuus ratkaisee. Täällä lounaan savikoilla kun tuo vesi on yleensä se minimitekijä.

Jos ihan määristä puhutaan, niin kyllä nykylajikkeilla se 5 t / ha pitäisi saada, jos ennen juhannusta sataa edes kerran.
Siinä on semmonen juttu että silloin sotia edeltävänä aikana osattiin maatalouden perusasiat hämmentävän hyvin.
Sitten tuli vihreä vallankumous kaikkine teknisine innovaatioineen mikä mahdollisti vuosikymmeniksi kestämättömällä pohjalla olevat viljelykäytännöt, toki nykyisin on alettu uudelleen herämään näihin asioihin..

Sanos muuta. Ennen vanhaan maatilakirjoissa mainittiin ensin tilan viljelykierto ja vasta sen jälkeen tilalla olevat koneet, jos niitä sattui olemaan...
Kasvintuotanto / Vs: kevään kylvöille..
: 28.01.19 - klo:15:25
Kyllä tässä viljelyhommassa joutuu ensisijaisesti ajamaan omaa etuaan. Tuntuu siltä, että paksu kuori ja iso jyväkoko on ollut hyvä suojaus homeita vastaan. Luonnollisesti myllyt haluavat jotain ihan muuta, mutta en tykkää siitäkään, että viljelen myllyn mieleistä ohutkuorista lajiketta ja sitten kun hometta tulee, niin myllyä ei enää kiinnosta jyväsi pätkän vertaa. Tämä on sitä ikuista kissanhännänvetoa, mutta minkäs sille sitten mahtaa.

Mitä jalostukseen tulee, niin eipä se Belindakaan taivaasta ole sellaisena tipahtanut. Kyllä silläkin oli esipolvitaulunsa. Se on tosiaan ihme, että hyviä ominaisuuksia ei ole saatu pidettyä matkalla mukana. SW:n lajikkeista ei ole oikein kauroilla tullut Belindan jälkeen uutta syömähammasta. Bettina ehkä paperilla lähin. Avanti oli todella iso pettymys omilla ja naapureiden pelloilla. Myöhäinen ja kituva lajike, joka ei tahtonut valmistua ollenkaan. Päälle sitten reilusti homeita, ei jatkoon. On ollut satotykki muualla, mutta täällä ei millään lailla Belindaa parempi.

Mielenkiintoista, ettei teillä päin ole Avanti toiminut. Minä ja pari naapuria ollaan oltu siihen tosi tyytyväisiä. Nyt ensi vuodeksi tulee Avenueta lisäykseen, ainakin havaintolohkoilla ja paperilla on ollut mielenkiintoinen lajike.

Kuka jalostaisi hyvän kevätvehnälajikkeen? Ei vaan tahdo löytyä vanhan Zebran korvaajaa. Mulla ollut kokeilussa viime vuosina kokeilussa Lennox ja Kreivi, melko surkeita esityksiä kummatkin. Mistral voisi olla jostain kotoisin, mutta sakoluvun kesto mietityttää. Maailmalla taidetaan viljellä enemmälti syysvehnää, joten jalostajia ei kevätvehnä taida kiinnostaa. Borealilta tulee uutuuksia melkein joka vuosi, mutta Borealiksen lajikkeisiin en enää sekaannu.
Sivuja: [1] 2 3 ... 29