Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - Aatami Särkisalami

Sivuja: [1] 2 3 ... 22
2
Vapaa sana / kiveetön pyörittelijä Kokkolasta
« : 06.12.18 - klo:06:21 »
..aamulenkkimme tänäään antaa ymmärrystä kanalan vartioidenn torneihin ja toimistoihin ..mappi ööhön sulkeneen menee puutalo kassujen muistelma tiilekivien jakivesten   saimaa askeihin tahi ruskeisiin promega säkkeihin kirjoitetut lurun pätkät--lorun piti kirjoittaa
amiaiseksi sai vietnamin ahaven maallakin munakokkelia ja paahto leipää.pihit småålantilaiset eemelit / laihian laihat  pakkasivat jo aamutuimaan reppuunsa breck fastia  fru stukkia  sekä lounasta..liikuessamme sitten skillsmässodikenin suunnalla ( Göta kanal )  paikalliste miesten joitten nimi Oli UUvve..heidän leipäänsä on junien vessojen kuntoon laitto..ja vanhojen rautatie asemien enti söinti Matille sekä Liisallekkin...lukuunottamatta kivien pyrittelijäin kyliä seuttemien riivinrautojen ja toisten kaunokirjallisten jakku luuraajan ..apu lehden etsittäövän kuvan JARRu luuraa ihmisiä..

.. otankin nyt aamu kaffia ja 10 minuutin keitettyä munaa voihin sekoittaen ja riisipuuroakin oli jäänyt tähteeksi ..KAreliska pirooger..oli myykkäri autossa ollut..ja tähdetkin kertoo pamisario kolmun   kommervenkeistä..tipitii ja make muuseikkailee edelleenkin matti yrjänän sivuilla..............hyvää torstaita kynnen leikkaajille    parsinavetyan pesijöille sekä muonion lukihäiri öisille..Turun tien turisijoille..jåå se on jäptti niis sannoi reinikaine.

3
Fergutsonnit ja david brovnit sait aikoinaan turvakaareja   vaikkiovarusteeksi...pikkuvalametti piikkkilannan kiristäjä ja langankin.. ajoi sontaa vihuri hevosen   makkilannalla sipuli kasvoi ja BM 430 uudenkuohkea meluton hytti Reuhka hattu kauppijjaan wetteriltä ostamamme oli varsinaista NOSTAL giaa.. metsässä kun kelekkerehtii epätasaisessa maastossa ja ajaa lanssiin puutavaraa on myös katto luukku kiva ollasiitä pääsee uimatta pois rattorista rattoisasti jos jää pettäää....tipurikasta tiistaita...kaikille tiputeknikoille  ja myös högaffel teknikoille yli puolie rajojen jakaikissa pohjoismaissa pätee malmivaara luossavaaran LK ab . n moraali  luosssa waaraa kiiruna  haaraa..pyy pivossa ja teeri lennossa..

4
Koneet, laitteet ja tekniikka / Homelite
« : 30.11.18 - klo:19:38 »
Aikoinaan Siiranjärvelle mentiin jäätä pitkin ja justeerita kirveet sekä pensalla toimiva konesahakin oli Homelite oli merkki..lieneekö ollut amerikkalainen..prnss hana ain akin oli tiili nimisessä sahassa
ja veneitä tekivät sekä tappeja  ukko seipäisiin ja venneeisiin..keski moottorieki oli ja perämoottorrie..jopa Glinttoni merrkinen vaatteen pasemiskonekki oli..Vaikka Billi Glinntonista ei tiijjetty mittää--

7
Vapaa sana / huomenia Marraskuulle
« : 17.11.18 - klo:05:13 »
Ammuja taloihin oliskohan se naurismaan muokkaaminen asiallista tänään..Talikko Haukikilo ja  haili puntit tasangolla..ö  höö ööns unga mö i möhippans tecken..niin net sannoit jotta heinäsaaren  neitoset hippasillaan alasti saunomassa..LASIN Ala vasa ra LEKA
ja leewi
Västerås  västra aros miitti silppuri

Kun mietteissänin, här på färjan
Mielessäin kotiin matkan tein
Nyt taakse saa jäädä Västerås
Där pannukakku med äppelsås
Och Koskenkorva var far så gott

Taas liian päissään att åka hem
Men minns du sommar nittifem
Då jag kom hem från Västeras

Se vaikeinta on i början
Sen selväksi tein itseillein
Kun kyyneleet i ögönen
Kertovat om kärleken
Nään jo sen, allt jag vill se

Taas liian päissään att åka hem
Men minns du sommar nittifem
Då jag kom hem från Västeras.
.
https://www.youtube.com/watch?v=DOP0LFr2u4E

8
Hevoset / ABC kirjaa etsin
« : 10.11.18 - klo:11:42 »
..mie vinnille kiipesin satukirjaa etsimään..muumin maailman tarinoita etsin...MA Numminen ja Pedrokin sanoi jotakin   hevosen hoitoon liittyvää..kölhalningen upphörde hos herrmann den store
sparkades uppåt i hierkiariin..

...unipöydällä   Tähdet kertovat komisario Palmu ja sitten tämä Victoria Rixerin  KRIGET Pappa ett tillfällig tillförlitlig sifferminne  rix rax..yx kax...tietotaito digitaalisin laittein....hiihdossa kärkipää venyy yllättävästi...ja elämän laatu toisinaan muistuttaa keihään kärkeä...pisiä ja Puolangan vaaroja..kukkuloita , kuppiloita..ampumahiihtokausikin  tekee tuloaan..mäkäräiset ovat jäätyneet mutta yksi
ainakin  naisampumahiihtäjistä yhä...talven laduilla..kunhan vain se tuulen paikka osuu kohdalleen..ja tuurin tynkää sekä havuja pärkkele.......peräti 63 kuuskytäkolome on aakassu lukeakseen töhrryksie  siiran järven kämällä kerran kesällä olleen poron vasan palajatavvie tavijo kuurnan pieruja joo oeskaet se aeka vissiinni panna perä suoli syrjälleen ja mietiskellä josko issäennii päevänä kävis atimoemassa..jollahi suunnalla nå katkaravut olliit hyvvie ja rapurallaa sano asseri myyperin kekkereisä..µ mY TUHANNESOSA ...no voe riekkolaenen kun ei soanu kalajotellakkaa..ennenkuin seuraab
alla kertaa koska oli kuiva kesä ja vain Laitilan kukko olvia on jiäkuapissa...nittyviski kylläkin on utarejärvelläkin saatavana Tervaväylän välittömässä läheisyydessä....hyvveä yötä..ja antakoa han lapsiille makejaesie ja uskovvaestten pastillie-----moe

9
Vapaa sana / maamies pelloilla
« : 10.11.18 - klo:05:19 »
Se taas marraskuulle lykkää ja naurismaan aijjan takana kasvaa vattupensaat ja suksiloilla saa seinää tervata  aatosta jaloa ja kukko kaljaa oikein Laitilan mitalla...pyy  metso ja riekkolainen
aamuteet on jo nautittu sekä viiliä imetty kiduksiin  oikein leppoisaa lauantaitavarsinkin kaikille kaljuuntuville...ja nyt costa ricaa  nokisesta pannusta kuksallinen..

10
Vapaa sana / halontekoa lauantaina
« : 30.06.18 - klo:07:45 »
u

11
janoisia metsässä liikkujia varoitetaan kuumuudesta... nesteen soutajat ja noutajat..
koilliss sanomat toimittaa asiaa..
6.6.2018
AddThis Sharing Buttons
Share to FacebookShare to TwitterShare to LinkedInShare to SähköpostiShare to WhatsApp
FAKTA

KS Fak­ta

10.9.2015. Ar­to Pa­sa­nen päät­tää met­sä­käm­päl­län­sä Kit­ti­läs­sä, et­tä juo­mi­nen lop­puu nyt.

Käm­päl­lä on mu­ka­na jää­hy­väi­set elä­mäl­le: pul­lo kir­kas­ta ja kuu­si pul­loa olut­ta. Vii­mei­sen kol­men kuu­kau­den ai­ka­na pul­lot ovat tyh­jen­ty­neet tau­ko­a­mat­ta. 36 vuo­den ai­ka­na Pa­sa­nen on juo­nut it­sen­sä ta­pa­käyt­tä­jäs­tä suur­ku­lut­ta­jak­si ja lo­pul­ta it­se­ään hen­gil­tä juo­vak­si al­ko­ho­lis­tik­si.

Juo­mi­sen lo­pet­ta­mi­sek­si on Pa­sa­sen mie­les­sä vain yk­si kei­no.Hän läh­ti­si ve­sil­le, ot­tai­si ver­kot mu­kaan­sa ja ...
Val­koi­set ruu­sut edes­men­nei­den ka­ve­rei­den hau­doil­ta tu­le­vat Pa­sa­sen mie­leen. Nii­tä ruu­su­ja hän on ase­tel­lut usei­ta ark­ku­jen pääl­le. Pa­sa­nen miet­tii, mik­si ku­kaan niis­tä ka­ve­reis­ta, joka on pää­ty­nyt sa­maan rat­kai­suun, ei ole soit­ta­nut hä­nel­le en­nen lo­pul­lis­ta pää­tös­tä.

Pa­sa­nen ot­taa pu­he­li­men kä­teen­sä.

Lap­suu­de­nys­tä­vä vas­taa ja sa­noo oi­ke­at sa­nat: Jos niin olet päät­tä­nyt, hän ei voi es­tää. Mut­ta pi­täi­si­kö kään­tää vie­lä yk­si kivi? Kat­soa, mitä am­mat­ti­lai­set voi­vat teh­dä?

Lap­suu­de­nys­tä­vä tu­lee seu­raa­va­na päi­vä­nä met­sä­käm­päl­le. Pa­sa­nen vie­dään akuut­ti­na ta­pauk­se­na hoi­toon sul­je­tul­le osas­tol­le, jos­ta hä­net siir­re­tään run­saan al­ko­ho­lin käy­tön ja it­se­tu­hoi­suu­den ta­kia päih­dek­li­ni­kal­le.

Juo­mi­nen lop­pui.

Ve­si­la­si ja kah­vi­kup­pi ovat Ar­to Pa­sa­sen edes­sä kah­vi­las­sa.

– Olen saa­nut ol­la vii­si vuot­ta ol­la ryy­pyn pääs­sä juo­vas­ta al­ko­ho­lis­tis­ta, hy­vän­tuu­li­nen mies to­te­aa al­ku­ke­sän au­rin­gon ja sa­teen vuo­rot­te­lus­sa.

Pa­sa­nen on rai­tis­tu­nut al­ko­ho­lis­ti, ny­kyi­nen päih­de­työn am­mat­ti­lai­nen ja A-kil­ta-ak­tii­vi.

– Mel­kein voi­si sa­noa, et­tä olen A-kil­lal­le vel­kaa koko elä­mä­ni, Tai­val­kos­ken A-kil­ta ry:n tuo­re va­ra­pu­heen­joh­ta­ja, yli­tor­ni­o­lai­nen Pa­sa­nen to­te­aa.

Täs­sä ke­säi­ses­sä päi­väs­sä Pa­sa­nen ha­lu­aa pu­hua sii­tä, on­ko al­ko­ho­li­soi­tu­mi­nen yk­si­lön vai yh­teis­kun­nan on­gel­ma ja mik­si kult­tuu­rim­me on niin al­ko­ho­li­kes­kei­nen. Jos ajan­koh­ta oli­si vas­taa­va en­nen Pa­sa­sen rai­tis­tu­mis­ta, oli­si ke­sä­lo­ma men­nyt tis­su­tel­les­sa. Oli­han ren­tou­tu­mi­nen sal­lit­tua työ­put­ken jäl­keen.

Pa­sa­nen sai tuon ke­sä­lo­man ai­ka­na olon­sa niin ren­nok­si, et­tä lo­pul­ta hän ei enää ky­en­nyt pa­laa­maan lo­mal­ta töi­hin. Nyt mies on ko­ko­naan al­ko­ho­lit­to­mal­la lin­jal­la.

– Mik­si ot­taa ris­kiä? Minä olen huo­no pu­hu­maan rait­tiin elä­män puo­les­ta, kos­ka minä olen saa­nut päih­de-elä­mäl­tä kai­ken mitä sil­lä on ol­lut tar­jo­ta. Mi­nun koh­dal­la­ni se on me­ne­tet­ty pa­ra­tii­si.

Päih­teet toi­vat Pa­sa­sel­le pa­ra­tii­sin 36 vuo­den ajan. Mat­ka pa­ra­tii­sis­sa kul­ki en­sim­mäi­sis­tä ko­kei­luis­ta ta­pa­käyt­tä­jäk­si, sii­tä suur­ku­lut­ta­jak­si ja it­se­ään hen­gil­tä juo­vak­si.

– En osaa sa­noa, et­tä mis­sä koh­taa mi­nus­ta oli­si vie­lä voi­nut tul­la eu­roop­pa­lai­sen ta­van mu­kai­nen koh­tuu­käyt­tä­jä. Tus­kin ku­kaan osaa sa­noa, et­tä mis­sä koh­taa juo­mi­nen me­nee öve­rik­si. Juo­pok­si­han ei voi tul­la kuin juo­mal­la vii­naa ja toi­pua ei voi kuin ol­la juo­mat­ta. Vas­tauk­set ovat yk­sin­ker­tai­sia, mut­ta vä­li­muo­dot ovat hy­vin mo­ni­mut­kai­sia.

14-vuo­ti­aan Pa­sa­sen kur­kus­ta ku­mou­tuu alas Kos­ken­kor­vaa. On lau­an­tai­nen ke­säil­ta Ala­ky­län tans­si­ta­lol­la ja seu­ra­na on kak­si ka­ve­ria. Pa­sa­nen on mais­ta­nut suul­li­sen al­ko­ho­lia ai­em­min. Sil­loin maku oli vä­ke­vä ja paha, mut­ta nyt pul­loa ei ole hom­mat­tua mais­te­lua vaan päih­ty­mis­tä var­ten.

Kit­ti­läs­sä si­jait­se­va tans­si­ta­lo on yk­si suo­si­tuim­pia tans­si­paik­ko­ja 1960-lu­vun puo­li­vä­lis­sä.

Fii­lis on hyvä.

Pa­sa­sen koh­dal­la fii­lis pa­ra­nee huik­ka hui­kal­ta. Hän tun­tee it­sen­sä roh­ke­am­mak­si ja ko­kee ole­van­sa ym­pä­ris­tön kans­sa ta­sa­pai­nos­sa.

Pul­ju­tun­tu­rin ku­pees­sa Pa­sa­nen juo en­sim­mäi­sen hu­ma­lan­sa ja huo­maa heti, et­tä tämä on se hä­nen jut­tun­sa.

Suo­mes­sa on help­po al­ko­ho­li­soi­tua. Pa­sa­nen kri­ti­soi sitä mi­ten hy­väk­syt­tä­vää Suo­mes­sa on teh­dä oi­ke­as­taan mitä ta­han­sa hu­ma­lan var­jol­la.

– Suo­mi on var­maan nii­tä har­vo­ja mai­ta, jos­sa hen­ki­ri­kok­sen suo­rit­ta­mi­sen lie­ven­tä­väk­si asi­an­haa­rak­si kat­so­taan se, et­tä on päih­tei­den vai­ku­tuk­sen alai­se­na. Muu­al­la kat­so­taan, et­tä ih­mi­nen on ihan tol­luk­ka, kun on saa­nut it­sen­sä sel­lai­seen kun­toon.

Pa­sa­sen ei us­ko niin­kään port­ti­te­o­ri­oi­hin, vaan poh­tii al­ko­ho­lis­min ke­hit­ty­mi­sen syi­den löy­ty­vän en­nem­min­kin so­si­aa­li­ses­ta ym­pä­ris­tös­tä ja al­ko­ho­li­kes­kei­ses­tä kult­tuu­ris­tam­me.

– Tänä päi­vä­nä var­maan ris­ti­äi­set ovat ai­noa ta­pah­tu­ma, jos­sa ei ole en­sim­mäi­se­nä drink­ki­la­si edes­sä. Tänä päi­vä­nä saa ha­ke­mal­la ha­kea 7-vuo­ti­as­ta, jon­ka lä­hei­nen ei oli­si pi­lan­nut vä­hin­tään yh­tä elä­mää al­ko­ho­lil­la.

Jo­kai­seen vii­kon­lop­puun kuu­lu­nut al­ko­ho­lin ta­pa­käyt­tö oli Pa­sa­sel­le ta­val­lis­ta jo nuo­re­na. Se kuu­lui tans­sei­hin ja keik­koi­hin.

En­sim­mäi­sen oman ra­ken­nu­sa­lan yri­tyk­sen pe­rus­ta­mi­sen ai­kaan juo­mi­nen täyt­ti jo koko vii­kon­lo­pun.

– Per­jan­tai-il­ta­na piti ol­la jo tuh­dis­sa kän­nis­sä, sun­nun­tai­na loi­ven­nel­tiin, Pa­sa­nen muis­te­lee Tam­pe­reen ai­ko­jaan.

Jos työ si­säl­si reis­su­hom­mia, oli Pa­sa­nen kah­des­ta kol­meen viik­koa töis­sä ja käyt­ti vii­kon va­paan lem­pi­har­ras­tuk­seen­sa, juo­mi­seen.

– Ras­kas työ ja ras­kaat hu­vit. Sil­lä ve­ruk­keel­la sitä teh­tiin, Pa­sa­nen ker­too, et­tä tuol­loin ei enää vai­kut­ta­nut sil­lois­ten kump­pa­nei­den pu­heet, hän se­lit­ti toi­min­tan­sa työn te­ke­mi­sen ta­kia saa­vu­te­tuk­si eduk­si.

– Lo­pul­ta juo­mi­seen meni enem­män ai­kaa kuin töi­hin. En ol­lut enää työ­kyi­nen. Vii­mei­nen kol­me kuu­kaut­ta läh­ti lo­ma­na, mut­ta sil­loin ei ol­lut enää tar­koi­tus­ta­kaan pa­la­ta työ­e­lä­mään.

Pa­sa­nen oli al­ko­ho­lin käy­tön ta­kia aja­nut en­sim­mäi­sen yri­tyk­sen­sä kon­kurs­siin. Kol­men kuu­kau­den ke­sä­lo­maa hän viet­ti toi­sen yri­tyk­sen­sä, kat­to­tur­va­jär­jes­tel­miä asen­ta­van yri­tyk­sen töis­tä.

– Ke­sä­lo­ma meni pit­käk­si. Ku­pin ot­ta­mi­nen oli niin haus­kaa, et­tä piti al­kaa re­a­li­soi­da omai­suut­ta. Sii­nä meni työ­ka­lut, sirk­ke­lit, pe­lit ja veh­keet. Vii­mei­se­nä myy­tiin isoim­pa­na kul­je­tus­ka­lus­to pois, ei­kä ka­kis­tel­lut kur­kus­sa yh­tään.

Vuo­si hoi­toon ha­keu­tu­mi­sen jäl­keen Pa­sa­nen us­koi en­sim­mäis­tä ker­taa to­sis­saan rai­tis­tu­mi­seen­sa.

– Kei­kut­tiin Ina­ri­jär­ven aal­loil­la, kun mi­nul­le val­ke­ni, et­tä tämä voi ol­la mi­nun koh­dal­la­ni mah­dol­lis­ta.

Rai­tis­tu­mi­sen tu­ek­si Pa­sa­nen oli tar­vin­nut eri väy­liä. Hä­nel­le oli tut­tu niin Min­ne­so­ta-hoi­to, AA kuin Myl­ly­hoi­to­kin.

– Kun täl­lai­sia ryh­miä on, niin toi­voi­si, et­tä näi­tä pal­ve­lui­ta se­ka­käy­tet­täi­siin.

It­sel­leen tär­keim­mäk­si Pa­sa­nen koki A-Kil­ta-ryh­män. Ryh­mäl­lä ei ole hoi­dol­lis­ta ta­voi­tet­ta, mut­ta siel­lä on mah­dol­li­suus yh­tei­seen toi­min­taa kai­kel­le sil­le ajal­le, joka va­pau­tuu juo­mi­sel­ta. Ryh­mäs­tä saa myös kan­nus­tus­ta ja ver­tais­tu­kea.

– Se ver­tais­tu­ki ja oh­jaus, jota olen saa­nut siel­tä am­mat­ti­lai­sil­ta, se pi­täi­si mi­nun koh­dal­la­ni mi­ta­ta sa­dois­sa vuo­sis­sa. Mi­nul­la on ai­na joku, jol­le soit­taa ja ai­na löy­tyy sa­man­kal­tais­ta tu­kea, ko­ke­mus­ta ja nä­ke­mys­tä.

Pa­sa­nen ha­lu­aa nyt ol­la te­ke­mäs­sä osaan­sa päih­de­työn pa­ris­sa. Hän on Tai­val­kos­ken A-Kil­lan va­ra­pu­heen­joh­ta­ja sekä on mu­ka­na Poh­jois-La­pin A-Kil­ta ry:ssä ja A-Kil­to­jen Liit­to ry:ssä va­ra­jä­se­ne­nä.

– Mi­nul­ta pyy­det­tiin tu­kea Tai­val­kos­ken A-kil­ta ry:n toi­min­nan pi­ris­tä­mi­seen ja en ole kos­kaan vas­tui­ta­ni väl­tel­lyt.

Pa­sa­nen val­mis­tui vii­me ke­sä­nä päih­de­työn­te­ki­jäk­si, mut­ta te­kee vie­lä täl­lä het­kel­lä töi­tä ra­ken­nu­sa­lan yrit­tä­jä­nä.

– Olen pal­jon vel­kaa am­mat­ti­mai­sel­le päih­de­työl­le. A-kil­las­sa toi­mi­mi­nen ei tule kos­kaan jää­mään pois.

Har­mit­taa­ko? Ka­dut­taa­ko? Vas­taus ky­sy­myk­seen on il­mi­sel­vä.

– Oli­si nai­via vas­ta­ta, et­tä ei. Tot­ta kai har­mit­taa huk­kaan hei­tet­ty elä­mä ja ai­ka, joka on pois omil­ta lap­sil­ta ja elä­män­kump­pa­neil­ta. Mut­ta kun men­nees­sä ei voi al­kaa elää. Tä­nään teh­dään te­ko­ja pa­rem­paa huo­mis­ta var­ten.

Pa­sa­sen koh­dal­la ha­vah­tu­mi­nen omaan on­gel­ma­na ta­pah­tui vii­me met­reil­lä, sil­lä vii­mei­set het­ket al­ko­ho­lis­ti­na oli­vat täyn­nä synk­kyyt­tä ja mie­li­hy­vää ei saa­nut mis­tään. Kel­lo­jen oli­si pi­tä­nyt soi­da vii­meis­tään yri­tys­ten men­nes­sä kon­kurs­siin, mut­ta päih­tei­den­käyt­tä­jä on par­hain va­leh­te­le­maan it­sel­leen.

– Sii­nä vai­hees­sa, kun asi­at al­ka­vat lip­sua, niin al­kaa se­lit­tää it­sel­leen, et­tä mi­tä­pä minä tuol­la reel­lä­kään teen, kun he­vo­nen meni jo. Sil­loin on jo ai­ka sy­väl­lä.

Mis­sä vai­hees­sa kel­lo­jen sit­ten pi­täi­si soi­da päih­tei­den­käy­tön suh­teen?

– Päih­tei­den­käyt­töön tar­vi­taan paik­ka, käy­tet­tä­vää ai­net­ta ja ai­kaa. Jos kaik­ki muu toi­min­ta täh­tää näi­den kol­men var­mis­ta­mi­seen, on päih­de­kes­kei­nen. Kun ajat­te­lee, et­tä on­ko­han mi­nul­la on­gel­ma, on on­gel­ma yleen­sä jo ole­mas­sa.

Teks­ti: Ter­hi

12
Vapaa sana / reissusta takasi
« : 16.06.18 - klo:07:16 »
no niin   se lauantaikin saapui ja kahavia saa naamariin ja omka akronettiki toemii..zlatan von platenin     maaseutu matkailijaa..matkien.. reissumiehen repun reppu  kertpi että  eväitä riittäää Koillismaallakin..hillojen kukintaa tutkailemme..toisinaan ilmavaivojen tultua perjanataina  hernerokka päivän jälkeen.. on peppu kippee ku ruåttalaasten kaa..käy metässä ihmettelenkin mitä hurrripoika yekke nyttekkeee..oli vaimo periny 498 000  pesetaa siis ruåttin   ruunuja  ekaksi aikoi ukko ostaa10 ässä arpaa sellaasia skraappi lotteja joilla   ( triss lotter på svenska ) pääsee tee vee seen eläke ukko niin ja sitten tämä vuujjen autto  cx40  suvi sity maastiri irtoaa kuulemma neljällä sattaa tonnia..voi vitsi ja tukkikexi.meän maalla viddulassa..aamulääkkeiden oton aika onkin jo ovella..joo voitahan westmannin kalle lisääsaa meijeristä ja margariinia sekä  kaviaaria saatuubin täydeltä aamiaispöydistä varastaa...toisaalta aika hyvä keksintö kallen kaviaaria povitaskuun ja töihin...oli niin pieniä putkiloita  siis mätitahnatuubissa oli vain yhtä munaa varten mätiä kalan siemeniä..joita kanan munan kanssa syödään..olisi ollut  zato pekkas kaviaaria niin olisin minäkin tuubnin varastanut..  nå itse aasiassa reissumieshän saa ottaa hotellin aamiaispöydästä voileivät ja muutakin murkinaa mukaan kun hän menee  vaikkapa   Garpenbergin kaivokseen 800 metriä maan alle hommiin  sanoinkin hienosto pariskunnallee että  kiven sisässä ei ole muuta kuin vettä  ..leipä on otettava mukaan..louhimis hommiin ka malmi kulkee yhä Tunturin Veikkojen trippelikeksinnöillä..sekä Lingolnin keskusvoitelu antaa rasvaa niveliin  volvojen scanioiden ja muiden man  daffien  kivi siirtimiin..renforssin kuljetusliike kuljettaa nuoremman polven voimin ja  malmia louhitaan tummassa vaarassa.... siiran järvikö lienee tuo kostin pettämä rapakko..mästi kokinen oli raksalla vara kankina..rauta kanki kävelyyn emme tänään osallistu vaikkakin laadimme grillille kattoa,,,illemmalla pujotamme koukkuun mattoa  ( matoa ongen koukkuun mm Särkisalmisella= lampi träsk tjärn ) se on kerrastosta poikki katki sekä vaskikello..setruuri limppua ja limonaatia..

13
Yleistä maa- ja metsätaloudesta / koillismaalle..
« : 10.06.18 - klo:12:41 »
Matkaileminen avartaa..lainaus muikku koillismaan alueen   netti..ja paperi.. lehdestä

Kun sveit­si­läi­nen Jac­qu­e­li­ne Kes­ki­ta­lo-We­ber as­tui en­sim­mäis­tä ker­taa Tai­val­kos­ken maa­pe­räl­le 13 vuot­ta sit­ten, oli pää pil­vis­sä. Oli­han edes­sä uu­si maa, uu­si luon­to ja uu­si työ. Mat­kai­lu­y­rit­tä­jän saap­pai­siin hy­pän­nyt Kes­ki­ta­lo-We­ber tör­mä­si kui­ten­kin pian kult­tuu­rie­roi­hin.

Al­kuun vai­kein­ta oli kä­sit­tää se, et­tä Sveit­sin hy­vä­palk­kai­nen työ oli vaih­tu­nut toi­sen­lai­seen elä­mään ja an­si­oi­hin. Seu­raa­vak­si py­säh­dyt­ti ver­kos­ton puut­tu­mi­nen. Se ku­ten moni muu asia piti ra­ken­taa alus­ta al­ka­en.

– Löy­sin Suo­mes­ta muu­ta­mia ka­ve­rei­ta, jot­ka aut­toi­vat mi­nua ver­kos­ton­sa kaut­ta ra­ken­ta­maan oman ver­kos­to­a­ni, Kes­ki­ta­lo-We­ber aloit­taa.

– Yri­tän ai­na an­taa Suo­meen tu­le­vil­le nai­sil­le vink­ki­nä, et­tä ra­ken­tai­si­vat oman ver­kos­ton­sa. Et­tä ei ra­ken­net­tai­si ver­kos­toa vain mie­hen kaut­ta, niin ei tar­vit­se ol­la riip­pu­vai­nen sii­tä ver­kos­tos­ta, Kes­ki­ta­lo-We­ber aloit­taa.

Tär­kei­tä ko­tou­tu­mi­ses­sa apu­na ol­lei­ta asi­oi­ta oli­vat myös kiel­ten opet­ta­jan työ kan­sa­lai­so­pis­tos­sa ja va­paa­eh­tois­työ Mat­kai­lu­yh­dis­tyk­ses­sä.

Vaik­ka Kes­ki­ta­lo-We­be­ril­lä oli ko­tou­tu­mis­ta hel­pot­ta­mas­sa mon­ta eri väy­lää, oli yk­si tär­keim­mis­tä koh­taa­mis­pai­kois­ta maa­han­muut­ta­jil­le suun­nat­tu kan­sain­vä­li­nen kah­vi­la Tai­val­kos­kel­la.

Nyt Kes­ki­ta­lo-We­ber on käyn­nis­tä­mäs­sä työn­sä puo­les­ta vas­taa­van­lais­ta kah­vi­la­toi­min­taa Kuu­sa­moon Maa­han­muut­ta­jis­ta elin­voi­maa Koil­lis­maal­le -hank­keen puit­teis­sa. Koil­lis-Suo­men Ai­kuis­kou­lu­tuk­sen hal­lin­noi­mas­sa hank­kees­sa Kes­ki­ta­lo-We­be­rin työ­teh­tä­viin kuu­luu ver­tais­ryh­mä­toi­min­nan ja ul­ko­maa­lais­taus­tais­ten nais­ten ver­kos­ton ke­hit­tä­mi­nen.

Mo­ni­kult­tuu­ri­sen nais­ten kah­vi­lan tar­koi­tus on ol­la läh­tö­lau­kaus, joka sy­säi­si al­kuun mo­ni­kult­tuu­ri­sen nais­toi­min­nan ja loi­si sil­mu­koi­ta nais­ten ver­kos­tol­le. Kah­vi­ku­pin ää­res­sä voi ja­kaa tie­toa, tai­to­ja ja ko­ke­muk­sia.

– Ta­voit­tee­na on se, et­tä saa­tai­si ko­to­na ole­via nai­sia nyt liik­keel­le. Heis­tä meil­lä on suu­ri huo­li. Py­ri­tään esi­mer­kik­si mei­dän ko­tou­tu­mis- ja ura­val­men­nus­ryh­mien ih­mis­ten kaut­ta vä­lit­tä­mään hei­dän ys­tä­vil­leen ja tu­tuil­leen vies­tiä, ker­too hank­keen pro­jek­ti­pääl­lik­kö Au­li Po­sio.

Ovet ovat avoin­na kai­kil­le nai­sil­le, mut­ta en­nen kaik­kea toi­vee­na on ta­voit­taa maa­han­muut­ta­ja­taus­tai­set, TE-toi­mis­ton pii­ris­tä­kin ul­ko­na ole­vat nai­set. Kes­ki­ta­lo-We­be­rin mu­kaan iso ryh­mä maa­han­muut­ta­ja­nai­sia on kult­tuu­ri­si­don­nai­sis­ta syis­tä joh­tu­en tuen saa­vut­ta­mat­to­mis­sa.

– Ih­mi­set tu­le­vat niin eri­lai­sis­ta kult­tuu­reis­ta, ei­kä jo­kai­ses­sa maas­sa ole ta­va­no­mais­ta vaik­ka se, et­tä nai­nen on töis­sä. Mo­nel­le on uu­si asia se, et­tä nai­nen on töis­sä ja lap­set hoi­dos­sa, Po­sio va­lot­taa.

– Ko­to­na ole­vien nais­ten ta­voit­ta­mi­nen on joka paik­ka­kun­nal­la haas­te ja kaik­ki et­si­vät sii­hen vii­sas­ten ki­veä. Ajat­te­lem­me niin, et­tä yh­den­kin ih­mi­sen ta­voit­ta­mi­nen on tär­ke­ää ko­tou­tu­mi­sen ja yk­si­lön kan­nal­ta, Po­sio jat­kaa.

Elo­kuus­ta al­ka­en kah­vi­la­toi­min­taa jär­jes­te­tään ker­ran kuus­sa Ai­kuis­kou­lu­tuk­sen ti­lois­sa. Po­sio ja Kes­ki­ta­lo-We­ber toi­vo­vat, et­tä luo­tu­aan kon­tak­te­ja kah­vi­las­sa, nai­set in­nos­tu­vat muo­dos­ta­maan omia har­ras­tus­po­ru­koi­ta.

– Voi­si syn­tyä vaik­ka kok­ki- tai ur­hei­lu­ryh­mä tai ryh­mä, joka ha­lu­aa vaik­ka­pa op­pia jo­tain jol­tain am­mat­ti­a­lal­ta, Kes­ki­ta­lo-We­ber lis­taa.

Alus­sa kah­vi­lan ve­to­vas­tuu on hank­keel­la, mut­ta tar­koi­tus on vä­hi­tel­len siir­tää ve­to­vas­tuu­ta muil­le toi­mi­joil­le.

Kah­vi­la on osa han­ke­toi­min­taa, mut­ta myös vas­taus ken­täl­tä saa­tui­hin vies­tei­hin. Nii­tä saa­tiin eten­kin SPR:n Wins­sil­lä pi­tä­män mo­ni­kult­tuu­ri­sen kah­vi­lan kaut­ta.

– Siel­tä tuli pa­lau­tet­ta, et­tä mu­ka­na on yhä enem­män ja enem­män mie­hiä, mut­ta nai­set ha­lu­ai­si­vat jo­tain omaa. Se on yk­si tär­keä syy sil­le, mik­si aloi­tim­me kah­vi­lan täs­sä mei­dän sii­pien al­la, Kes­ki­ta­lo-We­ber ker­too.

Sa­maa vies­tiä kuu­lui muu­al­ta­kin.

– Il­mei­ses­ti myös suo­ma­lai­sil­ta nai­sil­ta puut­tuu paik­ka, jo­hon ko­koon­tua va­paa­muo­toi­ses­ti, Kes­ki­ta­lo-We­ber miet­tii.

Kan­ta­vä­es­töön kuu­lu­va nai­nen on ter­ve­tul­lut toi­min­taan mu­kaan luo­maan ver­kos­to­ja, mut­ta myös toi­mi­naan erään­lai­se­na men­to­ri­na tai kum­mi­na.

– Suo­ma­lai­nen nai­nen voi toi­mia "men­to­ri­na” ja aut­taa maa­han­muut­ta­ja­nais­ta vaik­ka­pa ha­keu­tu­maan työ­ko­kei­luun. Vaih­ta­maan ko­ti­roo­lia sii­hen, et­tä on jos­sain muus­sa­kin mu­ka­na, Kes­ki­ta­lo-We­ber toi­vooopi...että näin tänään tundralla  veetieemeleiden kanssa ulos luontoon...

15
Vapaa sana / vettä..
« : 07.06.18 - klo:09:18 »
https://www.koillissanomat.fi/

..uudempi yritys kallen veteen

Sivuja: [1] 2 3 ... 22