Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: [1]

Aiheet - Nisoma

Heippa! Asun Keski-Norjassa ja meidän naismaajussien FB-sivuilla on ollut hiukka puhetta, miten lammastalous Suomessa sujuu? Olen jotain tietoja löyytänyt esim, että 20 % omasta takaa ja loput tuontia, tavoitteena 50 % vuoteen 2015 mennessä (toteuuko?), paljon pieniä teurastamoja, jotka myyvät paikallisesti lihat eteenpäin... Korjatkaa ihmeessä, jos näin ei ole!

Mutta miten laiduntaminen järjestetään? Nurmialueella? Metsässä, tuntureilla? Järjestetäänkö jotain paimennusta? Koiria, laamoja ihmisiä?

Saako lampaita kuljettaa esim läänien välillä?

Petoläimet? Kuinka paljon hukkaa? Mitä maksetaan dokumentoidulle raadolle, jonka peto on ottanut? Ja mitkä pedot pääsääntöisesti ottavat lampaita?

Norjassa lampaita pidetään vuorilla ja saaristoilla enimmäkseen. Ongelmana on petoelaïntappiot ja nyt viimeksi on ollut paljon hulabaloota koirien takia, koska ne juoksentelevat irti ja purevat lampaita. Täällä on pidettävä koirat hihnassa koko maassa 1.4.-20.8. pesimisten takia.

Me saadaan lampaanliha jouluksi: kaikki lampaat syntyvät toukokuussa, päästetään ne ulos koko kesäksi ja haetaan teuraaksi syksyllä. Joillakin alueilla Ruotsin rajan lähellä tappio on 70 % (kauheeta! ja rakentavat vaan uusia lampoloita, koska saavat paljon tukia!).

Oli outoa, kun 1999 muutin tänne, että joulupöydässä oli lampaanlihaa eikä kinkkua :-). Ikävöin vieläkin lampaanlihaa pääsiäiseksi ja se olisi hyvä tienesti Norjassa, koska muulloin teurastetut kuin sesonkiaikaan saavat paljon enempi kilolta.

Meillä maitotuotanto, mutta minulla oli yksi kesä 6 tuttilammasta ja teurastettiin ne kotikäyttöön syksyllä kotona ja parempaa luksusruokaa ei ole, kun on seurannut niiden kasvua ja ovat voineet mennä vapaasti tilan ympärillä: onnellista lihaa!

Hei! Olemme päätyneet joko Delavaliin tai Lely A4 huollon saatavuuden takia alueellamme. Oikeastaan ihan sama kumpi tulee, mutta kummassakin haluavat oman portin hoitokarsinaan. Nyt on kalanruoto 1x6 ja haluavat asettaa robotin sen päälle, koska ruokinta ja karsina ovat lähellä.

Nyt on 23 paikkainen ja jos laitetaan kalanruodon päälle, niin ei tule montaa paikkaa lisää. Voi toki myöhemmin jatkaa navettaa. Minä ja isäntä haluamme, että jatkamme navettaa eli saamme yli tuplasti makuupaikkoja ja hyvän tilan robotin eteen sekä uudet tilat tankille, tekniselle, konttorille ym. Vanhaan tankkitilaan tulisi käyttöä mm generaattorille ja painepesurille ja vanha sisäänkäynti tulisi eläinlääkärille, koska hoitokarsina siinä vieressä.

Meillä ei tule olemaan koskaan mitään suurta tuotantoa eli hakisimme siemennettävät edelleenkin itse hoitokarsinaan ja ruokintapöytä on 7-8 m päässä. Kun olemme käyneet uusilla robottitiloilla, nii n ruokinta on paljon kauempana kuin meillä. Eli miten on vaatimuksena, että robotin TULISI OLLA ihan ruokintapöydän vieressä ja että TULISI OLLA portti hoitokarsinaan ruokintapöydän vieressä...

Sori kielelliset poikkeavuudet: asun Norjassa ja ajattelin udella miten Suomessa ;-). Kiintiö on 195 000 l norjalaisella NRF-rodulla, mutta olemme siementäneet ekat Jersey-annokset. Ei lihakarjaa eli myymme 3 kk ikäisenä pojut muille.
Sivuja: [1]