Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: [1] 2 3 ... 343

Viestit - ja101

Kasvintuotanto / Vs: Kylvöt 2024
: 18.04.24 - klo:13:09
Parisen viikkoa, ehkä alle, ja siittä lähtee, tiistaille näyttää jo +16.

Siinä ja siinä lyöko se kasvipeitteisyyden ahnehtiminen sormille muokkauskieltopäivämäärineen...

Tuliki minitalvi kesken kevään.

Joo ja näyttää pitkät ennusteet ainakin tänne sellaista ettei sitä aikasta kevättä tullutkaan. Vaikkei lunta ole oikeastaan enää missään niin lämpötilat pysyvät ennusteiden mukaan tosi matalina toukokuun puoleen väliin asti jolloin vasta päivälämpötilat alkavat ylittämään 10 astetta.

Voihan siinä sen jyvän tietysti laittaa sinne peltoon odottamaan mut saattaa siinä eka kylvös mätäntyä pois..

Kymenlaaksoon tuli lannoituskelit. Yöpakkasia nyt muutama yö putkeen.
Jokseenkin seisova säätyyppi ja paikat ei kuivu yhtään. Ts. erittäin vetelää, eikä oikein mikään paikka kestä montaa ajokertaa. En ole yllättynyt, että nyt alkaakin toukoaika venyä ja hyvin helposti kylvetään vielä touko-kesäkuun vaihteessakin. Ei sinänsä ongelma, jos sitten lämpenee, mutta kuivuuko sitten taas liikaa ja kesä on siinä. Ei osaa sanoa mitään.
3kk päähän mihin ennuste näyttää niin lämpötilat jää keskiarvoja alemmas koko ajalta. Viimeksi näin oli muistaakseni vuonna 2017...  ::)

Onko viljaennätykset siis vaarassa?

Ajoin eilen Mellilästä Koskelle ja Kymppitietä Forssaan. En tainnut nähdä yhtään orasmaata, joka olisi tyystin välttynyt talvituhoilta. Lievätkö kasitonnareita? Sama peli jatkui, kun tuli Jokioisten kautta Loimaalle ja siitä Ysitietä Auraan päin. Todella paljon näkyi sänkimaata koko kierroksella: jos maa ei ollut kylvetty, oli se melkein sängellä, ainoastaan Ysitien pätkä oli mullosvoittoinen.

Onhan ne kasitonnareita kun pyöristää sadot ylöspäin ja pinta-alat alaspäin.. et ole oppinut tätä eturiviläisten kikkaa vielä..  ;D
Kasvintuotanto / Vs: Kylvöt 2024
: 18.04.24 - klo:07:06
Parisen viikkoa, ehkä alle, ja siittä lähtee, tiistaille näyttää jo +16.

Siinä ja siinä lyöko se kasvipeitteisyyden ahnehtiminen sormille muokkauskieltopäivämäärineen...

Tuliki minitalvi kesken kevään.

Joo ja näyttää pitkät ennusteet ainakin tänne sellaista ettei sitä aikasta kevättä tullutkaan. Vaikkei lunta ole oikeastaan enää missään niin lämpötilat pysyvät ennusteiden mukaan tosi matalina toukokuun puoleen väliin asti jolloin vasta päivälämpötilat alkavat ylittämään 10 astetta.

Voihan siinä sen jyvän tietysti laittaa sinne peltoon odottamaan mut saattaa siinä eka kylvös mätäntyä pois..

Kymenlaaksoon tuli lannoituskelit. Yöpakkasia nyt muutama yö putkeen.
Voit kylvää kaiken "rehunurmena". Tuki sama kuin viljalla. Yksi niitto tehtävä pakosta paitsi oliko niin ettei perustamisvuonna. Kasvivaatimuksia ei ole.

Jos haluat hieman enemmän tukea niin 25% pinta-alasta monimuotoisuutta. Siihen on omat kasvit mitkä kelpaa. Yleensä hintavampia. Jokaisen puntaroitava kannattavuus.

Sitten edellisen lisäksi 20% maanparannuskasvia. Tähänkin omat kasvit ja sama puntarointi kuin yllä.

Loppu 55% sitä rehunurmea. Näin tukea on ainakin optimoitu.

Jos heinän siemenet ovat ostossa mut siilossa löytyy jotain viljaa niin kylvää sen viljan ilman lannoitusta ja jättää puimatta... ei tarvii rahaa liikuttaa minkään..  jos taas ajatus ettei ens vuonnakaan halua viljellä niin sit monivuotinen rehunurmi..
Eikö se nyt vaan ole helpompaa muuttaa kuvan koordinaatteja, jos gepsi on pielessä?
Kerrohan toki kuinka tämä tehdään kun kuvataan vipumobiililla ja kuva lähetetään sieltä eikä suinkaan käytetä puhelimen kamera appia.

Meinaan et jos näitä yhtä loistavia ideoita tulee niin tiedän mitä raksin ens tukihaussa ja kuvailen sitten "naapurin" pellot..  ;D
Kasvintuotanto / Vs: Syyskylvöt 2022
: 15.04.24 - klo:19:20
En tiedä mut tavis aikana yritettiin tehdä ohran jälkeen syysvehniä kevytmuokaten. Aina tulos oli heikohko. Paremmin onnistui syysvehnä syysvehnän jälkeen.
Tuolloin ajattelin et syys oli ohran umpisurkeassa juuristossa.

Onko herneen juuristo sit parempi kuin ohran, en osaa sanoa. Onhan eri kasvilajilla ja typelläkin taatusti merkitystä.
Menee nyt jo ohi aiheen mut ainakin huutokaupat comissa on loppujen lopuksi oikeasti todella vähän sellaista hyvää tavaraa edulliseen hintaan. Nämä kyllä huomaa muutkin ja niissä onkin sitten reilusti huutajia. 98% ylihintaista paskaa yritetään kaupata eteenpäin...
Nää kuvauksista valittavat on luultavasti suurimmaksi osaksi näitä viimeisiä änkyröitä jotka ei suostu hommamaan äluluuria saatikka pankkitunnuksia.

Paljon mieluummin minäkin kuvailen  omalla ajallani, kuin pyörin lohkoja läpi virkaintoisen tarkastajan kanssa juuri sinä päivänä kun luultavasti olis muutakin tekemistä.

Hyi sinua eihän noin saa ikäsyrjiä..  ;D
Kasvintuotanto / Vs: Syyskylvöt 2022
: 13.04.24 - klo:08:46
^
No jos olisi mun niin aikasella ohralla paikkaisin ja puisin rehuksi omille elukoille..
Mut sun kun tarvii saada puhdasta  niin kaiketi ainut mahdollisuus tehdä selvät rajat paikkaukseen ja puida erikseen ja sitä ennen piirrellä eri kasvulohkot. Jos läntti siellä täällä tyhjää niin se on sit arvioitava mustaksi ja uusi kylvö vai katseleelo harvaa kasvustoa koko kesän..  ::)
Kasvintuotanto / Vs: viljan hinta
: 10.04.24 - klo:12:37
Nyt ennustaa vaihteeksi jopa normaalia lämpimämpää touko–heinäkuuta. Vielä on tosin pieni mahdollisuus siihen, että ennustuksesta huolimatta totuus on päinvastainen. Ei kyllä hyvältä näytä!
Lämmin ei ole huono asia, mutta jos se tarkoittaa, että taaskaan ei aio sataa kesä-heinäkuussa, niin ei ole kivaa. Erikoista jos samankaltainen säätyyppi alkaa seurata vuodesta toiseen. Toisaalta 2017 alkaa olla aikaa, kohta kymmenen vuotta, joku pilvinen, synkkä kesä tulee väkisin jossain vaiheessa eteen.

Lämmin ei tosiaankaan ole huono, mutta mikäli tavanomaista lämpimämpi ilmamassa oikeasti jumittuisi taas Suomen päälle kesäksi, tarkoittaisi se eittämättä piinaavan kuivia ja kuumia jaksoja. Ja luultavasti nämä osuisivat juuri sadonmuodostuksen kannalta kriittisimpiin vaiheisiin: orastumisvaiheeseen ja pensomisvaiheeseen/korrenkasvun alkuun.
Tuntuu et viimekesien lämpimät ovat olleet kesäkuussa pääsääntöisesti ainakin tällä seudulla. Tuolla on merkitystä sadonmuodostuksen kannalta. Ennen kesäkuut oli viileitä ja vasta juhannukselta alkoi lämpiämään..
Kasvintuotanto / Vs: viljan hinta
: 10.04.24 - klo:06:44
Myllyvehnän Matif noteeraukset ovat 2025 joulukuuhun toistaiseksi pysyneet noin 215 eurossa, jos viljakauppa ei aio varautua vientiin, täkäläinen syksyn 2025 hinta voi olla mitä tahansa, 115- 180 euron välillä (basis -100€ ..  -35€)

-SS-
Niin tuleva kasvukausi näyttää suuntaa. Hyvällä sadolla basis kasvaa ja huonolla voi siirtyä vaikka plussalle. Vielä mielestäni melko arpapeliä arvioida puolentoista vuoden päästä maksettavia hintoja. Sanoisin jotta juhannuksen alla olisi oikea hetki ekoille arvioille..
Kasvintuotanto / Vs: Rehunurmi
: 09.04.24 - klo:13:28
Kyl mä pitäisin et pelkkä timoteikin riittäisi mut mikäli et varmaankaan lannoita sitä niin laittaisin edes vähän joukkoon esim. Puna-apilaa tai muuta typensitojakasvia. Näin se timppakin kasvaisi paremmin. Muuten voi 5v päästä olla melko huono nurmi siellä ja saattaa ne satelliitit sikaa jo tarkemmin näkemään tuohon mennessä.
Sit tietysti jos typpeä luovuttava maalaji kyseessä ei merkitystä..
Kasvintuotanto / Vs: viljan hinta
: 09.04.24 - klo:11:11
Järkyttävän alas on viljojen hinnat painuneet, nyt on hyvät neuvot kalliita, nyt menee suunnitelmat uusiksi.
Tätä aavistelin jo viime syksynä kun satoa tuli kuitenkin ihan kivasti, että varastot saatiin taas pullistelemaan..
Ihmettelin hieman korkeita tarjouksia talvella tulevasta sadosta mut kai siinä kävi niin et oli olemassa riski et tuotanto jää alas koska korkeat kulut. Näillä potkittiin hommaa taas vuosi eteenpäin.

Meille ei sopimuksen tehneille vaihtoehtona on hömpät tai sitten varautua säilömään viljoja seuraavaan katovuoteen. Epäilen et yleisesti jälkimmäiseen mennään.

Mutta kasvukausihan sen sit näyttää tuliko sato vai kato..
Mikä ihmeen hinku teillä auraajilla on noita lumia aurailla enää tähän aikaan, tähän meidänkin tielle tuli viime viikolla 10 cm lunta , sulan tien päälle ja heti oli auramies auraamassa lumet JA KALLIIT MURSKEET myös sinne tien penkalle, kyllä vidutti katsoa sitä rumaa jälkeä, kyllä ne lumet sulaa jo ensi viikon lämpenevillä ilmoilla, mut joo, pelkkä rahastusauraus  oli kyseessä, ei kukaan tuota aurausta olis tarvinnut.

Seuraavassa tiekokouksessa ehdotankin että mitään murskeita ei enää tielle tilata, auramiehet ne kuitenkin  lennättää auralla tienvieriojiin.

Jos Oksa olis jättänyt lumet luonnon hoideltavaksi, olisi säästynyt vahingoilta.
Äläs ny. Hätänen auraaja ehti ajaa kaksi kertaa.. Eka aamulla ja päivällä tuli lisää.. Ainakin täs kouvolan kupeessa.

Suoraan sanottuna v1tutt1 kun samana iltana tiekokouksessa auraaja naureskeli pöydän päässä et ehdimpä ajamaan..  >:(

Samallalailla täällä oli tuupattu murskeet pientareelle. Ens kesänä sit taas tilataan lisää ja yksikkömaksua nostetaan sitten taas..  :-\
Kasvintuotanto / Vs: Kylvöt 2024
: 07.04.24 - klo:06:43
Tuo nyt on ihan sama oikeassakin elämässä. Aina ne on ne samat jotka ekana pellolla ja aina ne samat jotka vikana..  ::)
Kasvintuotanto / Vs: Kylvöt 2024
: 06.04.24 - klo:14:56
Muutama päivä sitten työnsi 20cm sellaista valkoista kylvön estäjää, muuten olis voinut olla jopa kaikkien aikojen aikaisin kevät...
Sivuja: [1] 2 3 ... 343