Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - nautafarmari

Sivuja: [1] 2 3 ... 107
1
Miten uusissa lämmityskattiloissa, onko hyötysuhde kuin paljon parempi kuin tuossa 79 vm. jämässä?

2
Ei mahdu ovesta noin iso varaaja, laitettu laajennusosaan -85 vuonna, pannuhuone reilu 4 neliötä, seinän joutuisi purkamaan uutta  varaajaa varten. Onko klapikattiloiden mitat miten muuttuneet, mahtuneeko vanhan paikalle?

Alkuperäiset ikkunat, joten nekin vaikuttanee lämmöntarpeeseen, sitä kautta varaajan kokoon.

Ammattimieheltä kysyin maalämmöstä, ei kuulemma lämpöteho riitä noissa pattereissa, alkuperäiset putket vaihdettu kuparisiin tuolloin -85 vuonna, patterit siis-60 luvulta.

3
Koneet, laitteet ja tekniikka / Lämmitysjärjestelmä
« : 17.02.18 - klo:13:52 »
Arviolta 1500 litran vesivaraaja vuotaa(vm. -85), klapeilla lämmitys, lämmityskattila vm.- 79. Onko kellään ollut noin isoja varaajia käytössä, mitä on tullut tilalle?
Maalämmitys ei kuulemma toimi yksilevyisissä, 60-luvun pattereissa, ja vähän asukkaita isossa talossa, joten se on hinnan puolesta pois suljettu vaihtoehto. Joutuisi laitattamaan uudet patterit ja vetämään putket uusiksi maalämmitysjärjestelmään.

4
paras päätös oli sammuttaa stokeri ja siirtyä sähköön. tupa syö ilman piippua 13000kwh ja navetta 85000kwh.tulee muuten aina suihkus kuuma vesi.

Minkä kokoinen/ikäinen talo? Kohtuullisen kuuloinen sähkönkulutus äkkiseltään.

5
Kasvintuotanto / Vs: K kotiarestissa?
« : 19.01.18 - klo:17:21 »
Kuinkahan moni esim. täällä pitelee minun lisäksi K maataloutta boikotissa?

Ihmettelin viimeviikolla kun K liikkeestä oikein soittelivat ja muistuttivat olemassaolostaan, jotta muistahan kysellä tulevan vuoden panoksia myös meiltä.
Ottivat melkeinpä itse puheeksi viljalaivan selityksineen ja pahoitteli asiaa syvästi.Totesi myös kysyvästi että eiköhän sitä tuomion kärsittyään jokainen voisi palata ennalleen?

Ei ole moista soittoa aiemmin tullut.

Kai se tilamäärän laskukin rupeaa joskus näkymään, asiakkaat vähenee.

6
Noista antti-x:n luvuista ja hiukan omastakin kokemuksesta voi päätellä, että jonkinlaista kiky-loikkaa on otettu suomalaisessakin maataloudessa vajaan kolmenkymmen vuoden aikana. Mutta kuka on korjannut suurimman hyödyn tästä?  Onko se peruspalkansaaja-kuluttaja, jonka palkka on noussu vastaavassa ajassa huomattavasti, mutta inflaatio ei ole laukannut samaa tahtia. Rahaa riittää entistä enempi kaikenlaiseen kulutukseen ja suurempaan hiilijalanjälkeen. Senkö takia raha keskittyy yhä kiihtyvällä tahdilla entistä harvemmalle joukolle? Kun kaikki raha on yhdellä ihmisellä, tapahtuuko silloin jonkinlainen rahallinen alkuräjähdys eli raha alkaa levitä laajentuvalle joukolle, vrt maailmankaikkeuden alkuräjähdys ja laajentuminen.

Tuottajahinnoista päätellen ei ainakaan tuottajat, kait emojen pito jo kannattaa noissa isoissa yksiköissä. Itselle laajentaminen ei ole vaihtoehto, joten pitänee keksiä jotain muuta.

7


Uusimman pellervon eläinliitteessä oli aika hurjaa tahtia laajentava emotilallinen. Toivottavasti pysyy siellä homma paketissa. Lähinnä ihmetytti, että mitenkä saa rahoituksen noin nopeaan laajennukseen ja se valtava raiviopellon määrä.

Taitaa olla Atrian emoprojektin lippulaiva, rahoitus tullee "kultapossukerhon" kassasta jos ei muualta löydy. Peltoala jäi vähän epäselväksi, oliko se nykyiset 400ha + 300ha raivioita? Alkaa olla sellaisia lukuja, että itse voi mennä puuliiteriin häpeemään.  :) :)

http://maatilanpellervo.fi/2018/01/03/hyvat-vasikat-ovat-kannattavuuden-pohja/

Oliko tuosta jutusta kyse, itselle ei kyseistä lehteä tule. Paljonko tuonne on kaikkiaan emoja tulossa, entä paljonko raiviota on?

8
Maidontuotanto ja lihanaudat / Vs: Maidontuontikielto
« : 01.01.18 - klo:15:43 »
Pellonraivauskielto olisi estänyt tehokkaasti useita pihattohankkeita pohjoisempana. Samaan aikaan pellosta ei ole varsinaisesti ollut pulaa, kun sitä on raivattu.
Kyllä.
Maidontuottajat, tai kotielukan pitäjät noin yleisesti toimivat seuraavanlaisesti; Ensin tehdään omaan  peltopinta-alaan nähden liian iso navetta, sitten raivataan lisää peltoa, vaaditaan tukioikeuksia raivatulle pellolle, vaaditaan kaikkia liikeneviä peltoja itselle, huutoitketään rahakasvienkasvattajille että, tuet ja pellot pitää olla aktiiviviljelijöillä, valittavat ainaista rahapulaa, jotkut jopa Helsingissä kirkon rappusilla.

Ite toimin näemmä päinvastoin, hommasin lisää peltoa, ja jäi se emopihaton laajennus sitten tekemättä, onneksi. Nyt on pinta-alaan nähden liian pieni navetta.

9
Sikatalous / Vs: HK jättää sikatilalliset kylmästi
« : 23.12.17 - klo:13:38 »
Pitääkö paikkansa, että LSO/HK on yksipuolisesti perunut omistaja jäsentensä sopimuksia? Sen yhden itäsuomen tapauksen tiedän, mutta onko paljon muita. Eikö LSO pidä omiensa puolia? Tekeekö Atria uusia sopimuksia tällähetkellä?

Nähdäänköhän nautapuolella tulevaisuudessa samaa, jos vasikoista tulee pulaa?

10
Pörssipuolen termi kupla saattaa olla edessä myös peltopuolella. Heikko kannattavuus, heikot kesät, heikko hintakehitys viljalla. Motivaatio heikkenee vähemmästäkin. Viljelyn lopettavien kasvava joukko... Saas nähdä miten käy pellon hinnalle, tai lähinnä kuinka nopeasti? Markkinatalouden voima iskee vielä siihenkin, kysynnän laskiessa.
Vielä on jossain määrin voinut kuvitella vaihtoehtoa, jossa myisi maatilansa, sijoittaisi rahat. Tienaisi paremmin ilman fyysistä panostusta ja samalla vielä upgreidaisi salonkikelpoisuuttaan, maajussista sijoittajakastiin -pörssikeinottelijankin status pesee maajussistatuksen exponentaalisesti. Mutta tuokin uraputki saattaa vähitellen vesittyä,  sateilla osuutta siihenkin.

Tuota olen itekin miettinyt, säilyykö pellon arvo/kysyntä tulevaisuudessa tätä menoa..

11
Jos Lhk:sta lähtisi 50-100 € pois, niin rakennemuutos kiihtyisi, ekana hanskat tiskiin löisi SS:n kaltaiset palkkatyössä olevat sivutoimiviljelijät, ei paljon hotsittais puida märkiä viljoja lokakuun räntäsateissa alentuneilla tuilla, kun nuo viljojen hinnatkin on ikuisesti euroopan halvimmasta päästä. No ei kaiknisyksyt oo syksyn 2017 kaltaisia, mutta vähemmästäkin heitetään hanskat tiskiin, jos tuet noin paljon tippuu.

Niinkö meinaat? Mä taas luulen, että tuolta puolelta ei montaa lopettajaa löydy. Se "maainto" on niin syvällä, että hommaa tehdään vaikka ilmaiseksi tai vähän maksetaankin siitä, että saadaan tehdä. Toista se on niillä joiden pitää se toimeentulo raapaista siitä maataloudesta. Niille se seinä tulee ekana vastaan kun raha ei riitäkkään enää. Eriarvoistamistahan tästä syntyy, mutta jotenkin tuo ongelma olisi ratkaistava. Vai halutaanko, että kaikki ovat sivutoimiviljelijöitä?

Taitaa päätoimisiin vaikuttaa enemmän tuo leikkaus, ainakin näin pienemmällä emotilalla.

12
Saako tuolle 30 emolle enää edes lomitusta ja vaikka saisi niin työaika voi olla niin lyhyt, ettei kukaan halua lähteä parin tunnin takia ainakaan kauempaa. Viljelijä on kuitenkin kiinni aina kotieläimissään, vaikka olisi pienikin määrä. Jonkinlaisen tuloksen voi tehdä kuten ketjussa jo aiemmin mainittiin, mutta vapaan pitäminen useampi päivä putkeen voi ollakin sitten haasteellisempi juttu. Ei se tosin ole helppoa täyden päivän lomaoikeudellakaan...  >:(

Olikohan se 24 emoa raja, tosin sama vaikka olisi 30. Tuossa yksi syy miksi mietin emojen pidon lopettamista, ei kiinnosta investoida, onneksi pihatto on jo reilut 15 vuotta vanha.

13
Kiitoksia vastauksista. Yhden ihmisen työmaaksi tulisikin. Emäntä muualla töissä. Sonneja kasvanu aina rinnalla ja onhan ne nyt työltään ihan eri helppo hoitosia mitä lypsävät. Nautoja ei ole missään tapauksessa ajatuksena pois laittaa mutta ilman lypsäviä saisi enemmän joustavuutta yms.. Toki myös elanto täytyy saada. Onko raati nyt enemmän sillä kannalla että kannattaa unohtaa se pienikin emo määrä ja keskittyä pelkästään sonnien kasvatukseen. Kai niitäkin hyvästi +100 minimissään täytyisi olla?

Eikö minimi kasvattamon koko ole jo 200 paikkaa?

https://kp24.fi/uutiset/364801/ensimmainen-konseptinavetta-alavieskaan

14
Luulisi olevan kannattavinta laittaa vasikat välitykseen, jos emoja pitää. Entä ottavatko teurastamot uusia loppukasvattajia, eikö vasikoista ole jo pulaa?

15
Lainaus
lieviä puutteita korkeintaan 10 % siitä
eläinmäärästä jonka tulisi valvontahetkellä olla korvamerkitty, mutta
kuitenkin aina vähintään yksi (1) kappale.

https://www.evira.fi/globalassets/yhteiset/taydentavat-ehdot/valvontaohjeet/merkinta-ja-rekisterointi-naudat-valvontaohje-2017-tilakaynti.pdf

Eivät valvojat asioita hatusta vedä.   Evira julkaisee tällaisen ohjeen joka vuosi.  Lukeminen kannattaa aina  8)

Olikohan säännöt tiukemmat muutama vuosi sitten, tai tuleeko "lievistä puutteista" sanktiota, jos jää alle 10 %.

Sivuja: [1] 2 3 ... 107