Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: 1 2 [3] 4 5 ... 66

Viestit - timotej

Vapaa sana / Vs: Sontaluukku
: 02.08.21 - klo:11:20
Meillä oli v. 1891 rakennetussa navetassa normaalinkokoiset ovet lantakäytävien päässä. Niissä oli kynnykset, joten sonta piti heittää talikolla lantalaan. Virtsa yritettiin imeyttää kuivikkeisiin. Tasoeroa lattioiden välillä oli vain vajaa metri, joten sontakasa alkoi kohota melko pian tyhjennyksen jälkeen. Oli käytössä 100 vuotta. Maatalouden kannattavuus kyllä oli parempi tuon navetan aikoina.
Vapaa sana / Vs: Inflaatio
: 22.07.21 - klo:08:53
Kyllä elvytys on ollut sen verran massiivista kaikissa maissa, että ihme  on, jos se ei ala näkymään hinnoissa. Ehkä pian myös koroissa, kun keskuspankit alkavat puolustamaan reviiriään.
Vuokrapellot on järkevin valinta kun haluaa laajentaa. Meillä keskimääräinen vuokra on 40€/ha ja sopimukset saadaan niin pitkiksi kuin halutaan. Viimeinen sammuttaa valot!

Missä päin Suomea tuollaiset hehtaarihinnat on?
Etelä suomen taso on 400-700e/ha välissä.
Tuossa lähistöllä myytiin 42ha peltoa 800000e
Tuolla kylällä ei ole enää jäljellä muita kuin valonsammuttaja. Tällaisia kyliä on jo pitkin ja poikin Suomea.
Saattaa olla sellainen energiasyöppö, että seuraavana kesänä mieluummin jo kuivattelee rehut ennen paalausta.
luonto taitaa auttaa valiota kun helteellä ei lehmät lypsä.      miten lie nuilla muilla meijereillä?        tuossa just laskin lehmät uutelle äpärelaitumelle ja hyin alkoi syönti, kun pilvipoutaa.  ja tuulinen paikka.

Kyllä laidunnus nyt tuntuu eläinrääkkäykseltä ( ja varmaan onkin). Mutta olen yrittänyt syöttää pystyyn paahtunutta italian raeheinää lehmille laitumella. Suurin osa huutaa päivät pitkät ja rauha palaa vasta kun ovat päässeet navettaan. Yön aikana syövät paalia navetassa saman verran kuin sisäruokintakaudella vuorokaudessa. No jauhoissa ja puolitiivisteessä tulee säästöä ja kiintiössä. Mun lehmät aloittaa pian sisäruokintakauden ... ei täs oo mitään järkeä , eikä kyllä laitumella oo enää syömistäkään. Rehun äpäres vähenee päivä päivältä, joten aitoja on sinne enää turha rakennella. Pöllyyttää silppurilla sitten joskus jos vettä tulee, jos ei tule niin eipä silläkään mitään lennä.
Näillä keleillä laitumelle yöllä, päivällä sisällä.
Tuottajien tulee nyt maksaa omasta pussistaan kuluttajien lisääntyvät vaatimukset  eettisemmästä tuotannosta ja ilmasto toimista. Eli kyseessä on meijerien kyvyttömyys neuvotella kaupan kanssa tuotteen uusien ominaisuuksien vaikutuksesta hintaan.
Markkinajohtajan asema on aika hankala kentällä jossa vaatimukset kiristyy ja markkina supistuu. Valio myy valtaosan Suomen maidosta ja maitotuotteista. Se jos lähtisi siitä että osa maidosta on sellaista 0-standardien maitoa jossa saa raiskata luontoa ja mennä EU:n matalimpien standardien mukaan niin pudottaisi aika paljon pohjaa kaikelta muulta. Eli lähinnä samoja standardeja pitää kaiken tuotannon noudattaa. Kansainvälisen tai pienen kotimaisen kilpailijan ei tarvitse noudattaa koko ketjussaan olleenkaan samoja sääntöjä, mutta tietyissä tuoteryhmissä sillä ei ole välilä. Jos kyseessä on ison volyymin kategoria, Valion pitää olla mukana sopivalla hinnalla vaikka oma tuote olisikin esim. eettisesti parempi.

Toisekseen ilmastotoimiin saa herkästi 40-50% tukea jo muutenkin ilman että meijeri osallistuu.

Mutta kansainvälisesti on tullut voittojakin, ja kansallisesti on vain hävittävää. Kun ollaan auringonlaskun allalla, pitää olla nöyrä ja vahva samaan aikaan että saa edes jotain aikaan.
Kyllä tuotedifferiointi on mahdollista kaikille toimijoille. Valiolla sitä ei vain osata.
luin tuossa hesarin viikonlopusta artikkelin kiurun tapauksesta.     on aika hyvin ismolla ajatukset kasassa nyt, kaksi vuotta lehmien poiston jälkeen.        ja monta asiaa osaa sanoa niin kuin se oikeasti on.             kannattaa lukea ken moisen tavoittaa..
Valiolla näkyy tulevan laidunnus ja hiilisidonta maidonhinnoitteluperusteeksi vastuullisuuslisään. Meinaako oksa alkaa hiiltäsitomaan?Juu ja Valiolle terveisiä,ei sitä laidunnusta ole kukaan muukaan taho pystynyt valvomaan,tuskin tekään.
Näkyy laidunnus esim. satelliittikuvista.
Ja aika ahkerasti luomuilijat niitä traktoreitaan ulkoiluttavat. Taitaa olla pikku pakkokin.
On tietysti vertailukohdasta kiinni... Noin itselläni, jolla viljelykierto on karkeasti puolet viljaa puolet nurmea, glyfosaatin vaihtoehto on käytännössä keskimäärin 0,5 ylimääräistä muokkausta per vuosi.
Glyfosaatin käyttö on tullut aineen halpenemisen seurauksena rutiininomaiseksi nurmen lopetuksessa. Ennen sitä käytettiin vain, kun alkoi tulla satotappioita juolavehnän takia. Ja nurmessa pitää olla todella paljon juolavehnää, jotta se aiheuttaisi satotappioita. Kyllä glyfosaatin käyttöä voisi vähentää ja varata se vain tosi tarpeeseen. Tässä olisi hyvä vertailukohta eläintuotannon antibiootit.
Saapahan nähdä  kauanko menee,kun kiintiö tulee myös syksyllä tuotetulle maidolle samanlailla kuin keväällä. Veikkaisin ettei kauan. Monessa mielessä susi tämä maitokiintiöhomma,ainoa todellinen hyötyjä on meijeri itse eikä näitäkään rahoja tuottajille näköjään jaeta. Se siitä osuuskunta-aatteesta.

Siis mitä tuo tummentamani tarkoitti? Eikö jossain ole syksy maidolle kiintiötä?
Eikö osuuskunnissa voitot jaeta jälkitilinä eikä tilityshinnan nostona ?
Mikäli oikein olen ymmärtänyt, niin Valiolla on neljännesvuosikiintiöt. Alunperin oli suunnitelmassa kuukausittaiset kiintiöt, mutta se onneksi peruttiin. Kyllä siis vuoden viimeiselläkin neljänneksellä sakotetaan, jos menee kiintiö yli. Talonpoikaisjärjellä syksylle ei olisi tarvinnut kiintiöitä, koska silloin maitoa tulee muutenkin vähemmän.
Hakelämmitystä ei ole, suvussa ei astmaa, tupakoitua ei ole tullut, ainoa mahdollinen altistus eläinten hoidossa näillä näkymin. Uudelleen koulutus ei olis huono vaihtoehto, tosin metsäkonealallekin astma voi estää opiskelun, opiskelijaksi valinnan.  :-\
Suosittelen sitä uudelleenkoulutusta ehdottomasti tuossa iässä. Vaikka omaan lukuun, jos ei Mela järjestä. Toki uuden alan pitää olla sellainen, jossa ei varmasti ole terveyshaittoja. Ei kai siistit sisätyötkään mikään huono vaihtoehto ole. Hoitaa sitten ulkoilutarpeen vapaa-ajalla.

Kyllä se itestäkin paras vaihtoehto olisi, uudelleenkoulutus, harmillisesti metsäkoneenkuljettajan työn voi astma rajata pois. Sisätyötkin kelpais, ala vain haussa, Maaseutuyrittäjän tutkinnossa ei mahdottomasti hyväksiluettavaa ole, aika nollista opiskelu alkais muilla aloilla.
Kaupallinen alakin on väliin kiehtonut, verotuksen aina hoitanu itse, mutta ammatinvalinnan testeissä kuultua, siinäkin on kilpailua vapaista työpaikoista.  Astma tosiaan yllättävästi rajaa vaihtoehtoja, toki hyväkin, terveys on etusijalla. :-X
Jos tykkäät pyöritellä numeroita, niin tilitoimistoala olisi yksi vaihtoehto.  Siihen saattaisi olla sinulla kilpailuetuakin, sillä  maatalouden tuntijoita niissä ei liiemmälti ole. Voit perustaa oman yrityksen tai palkkatyönä voit tehdä etänä kotoa käsin. Opintoihin saa hyvin tukea normaalistikin. Niistäkin varmaan kerrotaan tuolla työkkärissä. Ei tarvitse välttämättä Melan apuja odotella.
Hakelämmitystä ei ole, suvussa ei astmaa, tupakoitua ei ole tullut, ainoa mahdollinen altistus eläinten hoidossa näillä näkymin. Uudelleen koulutus ei olis huono vaihtoehto, tosin metsäkonealallekin astma voi estää opiskelun, opiskelijaksi valinnan.  :-\
Suosittelen sitä uudelleenkoulutusta ehdottomasti tuossa iässä. Vaikka omaan lukuun, jos ei Mela järjestä. Toki uuden alan pitää olla sellainen, jossa ei varmasti ole terveyshaittoja. Ei kai siistit sisätyötkään mikään huono vaihtoehto ole. Hoitaa sitten ulkoilutarpeen vapaa-ajalla.
Lappu sisään vain.  Tulee jos tulee mutta hakematta ei tuu mitään
Tämä. Sen luonnonlaidunpalasen (nykyinen vuokraisäntä) kanssa käydään keskustelua ko. palstan lunastamisesta ihan omaan omistukseen ja varmuus tulevasta korvaustasosta vaikuttaa vähän siihen, kuinka paljon nallekarkkeja tähän viitsisi käyttää...
Tuota, tuota.... eikös tilusjärjestelyissä palstat vaihda omistajia ilman karkkeja päikseen: tämä sinulle, tuo naapurille? Jos nallekarkkeja tarvitaan, niin niiden määrän määrää maanmittari. Jos haluat ostaa lisämaata järjestelyn ulkopuolelta, niin varmaankaan et voi tilusjärjestelyn varjolla saada sitä korvauskelpoiseksi, vaikka ala olisikin ollut joskus tilusjärjestelyn kohteena.
Eroa on maatumisasteessa. Vähiten maatunutta on kasvuturve, sitten kuiviketurve ja lopuksi polttoturve. Kyllä polttoturvekin imee kosteutta, mutta kastuessaan se menee velliksi, joten se kyllä likaa eläimiä ja paikkoja. Suon pinnalta saadaan kasvu- ja kuiviketurvetta, pohjalta sitten polttoturvetta. Polttoturvetta ei tietysti ole pakko nostaa, jos sen käyttö kielletään. Silloin vain kaikki suon kunnostuskulut pitäisi kattaa kasvu- ja kuiviketurpeella, joten niiden hinta nousisi.
Velkasaneerauksia ja konkursseja hoitavan lakimiehen mukaan maitotilat ovat hankalimmassa asemassa huonon kannattavuuden takia.Eikä noita talouslukuja katsellessa voi muuta ajatellakkaan.Miten se Eemeli on noin irtautunut tilatason todellisuudesta.Tukitasojen vertailu tai muu ulkopuolinen tarkastelu on kaukana tilatason todellisuudesta.Rahoitusmarkkinoilla maitotilat ovat se yleisin ongelma-asiakas.Pääomavaltaisuus suhteessa tuotoon ja siitä johdettavaan tulokseen on aikamoisessa epäsuhdassa.Monesti navettainvestoijalla velkaa se 600000-800000 e liikevaihto 350-450 tuhatta ja tulos 40-60 tuhatta.Epäsuhta melkomoinen ,varmasti tulee yöuniinkin
talouden hallitsemattomuus.
Näin emerituksena ajattelen, että juuri liian suuret investoinnit ovat maitotilojen ongelma. Tuohon 40-60 tuhannen tulokseen pitäisi päästä paljon pienemmällä panostuksella. Ennen pankinjohtajalla hälytti, jos velkaa alkoi kertyä yli liikevaihdon. Nyt tietysti korkotaso helpottaa, mutta se ei lyhennä lainoja.
Kaikkia tukia maksetaan sen takia, että saataisiin tuotantoa hilattua sen verran ylös, että tuottajahinta saataisiin tippumaan. Näin se on kaikkialla maailman teollistuneissa maissa. Tietysti se myös varmistaa nälän pysymisen loitolla.
Sivuja: 1 2 [3] 4 5 ... 66