Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: 1 ... 133 134 [135] 136 137 ... 148

Viestit - wolfheartscry

Toi tyhjäkäyntijuttu ja säästö on mielenkiintoinen, mullaki tulee ruokinnassa ja esimerkiksi paskanajossa traktoreihin enemmän tunteja, mitä mulle ittelle  ;)
Toinen asia on sitten paljonko "säästöillä" täytyy ostella kilahtaneita turboja, kuivahtaneita akkuja, ylilyöneitä tartteja ynnämuuta kivaa  ::)

Tarkennnan edelleen "Turha tyhjäkäynti". En mäkään niin nuuka (lue: pöljä) ole, että vetäisin tulikuuman koneen sammuksiin samantien. Samoin kylmillä keleillä joutuu pitämään konetta käynnissä, että saa pysymään edes jossakin käyntilämptilassa. Järjenkäyttö on tässäkin asiassa suotavaa.

Molemmissa koneissa taitaa olla alkuperäiset startit kun ovat niin hyvässä maalissa, että se ei ainakaan itsellä ole tullut ongelmaksi ja koneet ovat reilusti toisella kymmentä tuhatta kumpikin, vanhempi jo kohta kolmannella. Turbot on huollettu n. 7000-8000 h välein. Akut ja laturit joutuvat kylmässä ja pimeässä kovimmille, mutta jos viittis latailla akkuja verkkovirrasta, niin auttaisi ehkä.

Tää siis vain yksi säästökohde tässä ajotavassa. Monia muita onkin jo tässä keskustelussa mainitukin.
Kohta kuusi vuotta vanha on meitin paalisilppuri ja maksoi 23 000€ paikkeilla verollisena niillä varusteilla, mitä siihen otettiin. Ajetaan kaikkinensa (ruokinta+kuivitus) 1000-1200 kuormaa sisäruokintakaudessa.
Pienemmässä tilassa voi napsia sulkismailalla tai lumilapiolla. Isommalla navetalla ilmakivääri on sopiva. Ei niitä kaikkia tarttee ja kannatakaan tappaa, mutta navetalta kun saa häädettyä niin se riittää.
Mä olen jakanut paalisilppurilla tarkkussilppurilla tehdyn aumasäilörehu, heinä-, säilörehu- ja sänkiheinäpaalit ja lisäksi kuivittanut olkipaaleilla ja turpeella. Nämä siis emolehmille.

Tarkoitus olis hiukan nostaa loppukasvatettavien määrää (pelkkiä hiehoja). Tähän saakka ja varmaan tästäkin eteenpäin väkirehut jaetaan suht manuaalisin metodein säilörehun päälle ja sekoitetaan hiukan manuaalisesti eli en näe ainakaan itselle järkeväksi hankkia ainakaan erillistä apevaunua, koska joutuisi kuivitukseen olemaan eri masina tai ostamaan tällaisen yhdistelmä vehkeen, joka maksaa aivan liikaa meikäläisen kokoluokan karjalle (120 poikivaa + n. 50 hiehoa). Väkirehumäärä kun hiehoilla (ainakin meidän systeemissä) on melko pieni.

Paalisilppurin merkkiä en viitsi mainita (ettei keskustelu karkaa vikaraiteelle), mutta siihen mahtuu irtosäilistä 6-7 kuutiota, riippuen painosta, 3 tonnia maksimi. Mä ajan sillä tällä hetkellä 5-6 kuormaa aumarehua joka toinen päivä plus paalit.
Nykyajan konetekniikka pitää huolen että ruokaa menee mitä tarvitaan eli kone ottaa saman määrän pyörii Se sitten 1400 tai 2200 kierrosta jos voiman tarve sama.

Tuo ei kyllä pidä paikkaansa. Tuossa joku jo mainitsikin, että suurimman monentin paikkeilla on dieselmoottorin optimaalisin polttoainetalous. Ja lisäksi osakuormalla, jolla varmaan yli 90 % työtunneista tehdään ero vielä korostuu. Mottorin ja voimansiirron sisäiset kitkavoimat kasvavat huomattavasti kierrosten noustessa.

Kokeilepa ajaa fillarilla vaikka 15 km/h nopeudella samaa tien pätkää eri vaihteilla. Kummasti alkaa pikkuvaihteilla hengästyttämään, kun pitäis samaa nopeutta ajaa kuin sopivammalla vaihteella.

Maantienopeuksilla alkavat jo öljykylpyisten jarrujen ja tasauspyörästön levylukkojen laahausmomentit vaikuttamaan merkittävästi, kasvavat nopeuden neliössä.
Jos myyjäliikkeessä KS-aineet ovat normaalissa varastohyllyssä, miksi ne pitäisi viljelijän säilöä "asekaapissa"?
Maajussin käsissä kaikesta tulee vaarallista.  ;)

Joo, itellä on kasvisuojeluaineet vanhemman navetan käytöstä poistetussa vessassa eli pönttö nakattiin hitolle ja tukittiin viemäri, joten lattiakaivoton tila saatiin kätevästi. Lämpötilakin pysyy plussalla lämmityksen ansiosta. Ruiskun täyttöletku on samoilla nurkilla, joten aineet ja vesi kätevästi saatavilla.
Sattuipa löytymään netin syövereistä kätevän näköinen keksintö. Lisäksi vielä suomalainen.

www.sleipner.fi
Kyllähän niitä säästöjä saa aikaan tuolla ajotavalla, konevalinnalla, koneiden huollolla (terävät terät) jne. Tilatasolla on vaan monen vaikea uskoa, saati todentaa sitä asiaa. Vakioiduissa opetusolosuhteissa (tai koeolosuhteissa) tämä on helpompi näyttää.

Ne palstan kirjoittajat, joilla on kulutusmittari traktorissaan (itsellä ei) voisivat laittaa tyhjäkäyntikulutuslukemia tänne toisten katottaviksi ja mitata ajanotolla, kuinka kauan jossakin työvaiheessa traktori pyörii turhaan tyhjäkäyntiä. Tästä saa jo helposti laskettua yhden säästökohteen. Jos esim. ruokintatraktori pyörii karjatilalla joka päivä puokin tuntia turhaan ja kuluttaa 2 l pöötä, tekee se jo 365 l vuodessa eli varmaan sillä yksi henkilö äkkilähdöllä etelään pääsee. Monesti tässä ruokinnassa on kiinni kaksi konetta, jolloin emäntäkin pääsee reissuun. Pelkkää voittoa joka kohdassa, kun parisuhde kukoistaa polttoaineen säästön ansiosta.
Itellä on muutamien vuosien takaa kokemusta (poltto)öljyvahingosta. Traktorista irtosi tankinkannatinrauta ja kaksiosaisen tankin yhdysputki katkesi. 300 l pöötä pellolle n. 500 m matkalle. Soittamaan palokuntaan. Tulivat katsomaan, soittivat ympäristötätille, joka käski kaivamaan saastuneen pintamaan (haistelunvarainen arvio, ettei ainetta jäänyt peltoon) ja ajamaan maat muovin päälle kasaan ja muovi päälle. Kompostointi vuoden ja sitten levitys peltoon. Kyllä pyyhkäisin tuskan hien otsalta kun niin pienellä rahalla selvittiin. Olisin voinu vaikka konjakkipullon vihertätille ostaa, mutta olisi pian lahjonnasta tuomittu. Mielessäni olen monesti kyllä kyseistä henkilöä kiitellyt ja ihan ääneenkin sanonut.
Tlinpätösostosta korvaa sekin että tuet on tänä vuonna 5000€ pienemmät kuin viime vuonna.
Eipähän tule tuhlattua niitä tukirahoja tilinpäätökseen, kun siirtyivät ensi vuoden puolelle.

Kuukausi-alvissa on se(kin) hyvä puoli, ettei tarttee vuoden lopussa miettiä hätäisiä alviostoja.
Ei liity aiheeseen, mutta älkää pitäkö niitä traktoreita siellä rehuladossa tai navetassa. Palaa kaikki omaisuus kerralla. Tuttu vakuutusmies sanoi, että traktorit on vielä pikkujuttu, jos palavat, mutta jos navetta sekä karja palaa ja tuotanto keskeytyy, niin sitten on kallista. Suojeluohjeissa voi olla myös mainintaa asiasta ja korvaus voi tässä tapauksessa pienentyä.
Maidontuotanto ja lihanaudat / Vs: ja taas
: 23.12.13 - klo:23:34
Ihmettelen, ettei kukaan nurkkaan ahdistettu viljelijä ole vielä toiseksi viimeisenä tekonaan käyny ampumassa jota kuta salakuvaajaa tai -kirjoittajaa.

Toisaalta voi hiukan haitata harjoittelupaikan saantia tulevina vuosina, jos tällainen toiminta laajenee. Pitänee varmaan soittaa NSA:lle ennen kuin ottaa harjoittelijaa.

En väitä, etteikö eläinten asioissa olisi korjattavaa, mutta maailmassa myydään ja raiskataan naisia ja lapsia sellaisella vauhdilla, että mua se ainakin oksettaa. Mutta ketä kiinnostaa. Länsimaiden pedofiili lähtee joululomalle Thaimaaseen ja ostaa itselleen muutaman pennun, panee niitä pari viikkoa ja tulee sitten takaisin kotimaahan esittämään jotakin tekopyhää paskan tärkeää.


Ja toisaalta kuolleena syntyneet saa itse kuopata.

Ja ennen 7 vrk ikää lopetetut

Mutta lappua ei saa olla korvassa jos meinaa haudata. Silloin pitää kadota.

Jep, rekisteröimätön pitää olla montussa.

Viikolla haettiin ternisonni ja se punnittiin. Kuulemma koe menossa, mietinnässä terneilläkin siirtyminen painonmukaiseen hinnoitteluun. Taidetaan nyt etsiä kaikki keinot saada se vasikka ilman, toivottavasti ei hetkenpäästä joudu maksaan että haetaan :(

Tämä olis parasta, mitä tällä kentäntällä on tapahtunut pitkään aikaan. Vielä jos saatais mukaan kasvulisä tilakohtaisesti, niin se kannustaisi tiloja panostamaan alkukasvatukseen. Hyvien vasikoiden pitäis saada nykyistä huomattavasti parempi hinta, keskimääräisille esim. se aiempi n. 140 euroa ja heikoille esim 50...

HK:lla systeemi on terneillä ollut jo pidempään se että 40kg on minimi jonka jälkeen tulee vähennyksiä, 60kg:sta saa kympin enemmän. Ja Vieroitetuilla välitysvasikoilla 60kg on (varsin matalan) perushinnan paino mutta lisäkiloista voi saada muistaakseni ainakin 60 euroa lisää hintaa.
Taisi olla silleen (muistaakseni) HK:lla, että lehmävasikasta jos menisi komenkympin vähenys alipainosta tilitys olisi peräti kolme euroa, ei saa edes rekisteröintiä ja korvamerkkiä sillä rahalla. Esim pieni sekakaksoslehmävasikka kannattaisi lopettaa välittömästi, jos finanssipuolta ajattelee. Eettisesti kysymys ei tosin ole ihan noin yksiselitteinen. Eläinaktivisteillikin olisi taas hyvät perustelut mollata suomalaista eläinten pitoa, kun vasikatkin tapetaan heti synnyttyään. Itestä ainakin on tympeintä hommaa lopettaa vastasyntynyt vasikka.
Siitoseläinten liian nopea kasvu (voimakas ruokinta) voi vaikuttaa negatiivisesti eläinten jalkoihin (asento, kestävyys). Eli jos kasvattaja tavoittelee kovia vuoden painoja myytäville eläimille tai omille uudistushiehoille (tuleville sonninemille) voi kuisauksena olla ruokkia elämiä liian voimakkaalla seoksella. Tällöin eläimen eliniän odote on minusta pienempi, koska sille todennäiköisesti tulee ongelmia jalkojen kanssa aiemmin kuin hiukan hitaammin kasvaneella.

Liian hyvässä kuntoluokassa oleva sonni voi olla hiukan laiska hyppääjä ja onhan se selvää ettei ylipainosta ole kellekään hyötyä. Sonnin jalat joutuvat kovemmalle, samoin alla oleva hieho. Alira***** eläinkään ei tiineytä/tiinehdy kunnolla, koska lisääntyminen ei ole elintärkeä toiminto luonnossa, vaan eläin odottaa kuntoluokan nousua ja pystyy lisääntymään vasta sitten.

Sonnia ostaessa kannattaa katsoa emän eläinkortista kohta poikimiset. Jos emä on poikinut säännöllisesti, se on hedelmällisesti hyvä eläin. En muista periymisastetta, mutta joka tapauksessa on todennäköisempää, että tällaisen eläimen perillinen on hedelmällisempi kuin sellaisen perillinen, joka poikii milloin sattuu eli jätättää.
Nuorelta eläimeltä et pysty välttämättä näkemään mahdollista kierresorkkaa. Jos emällä tai isällä on perinnöllinen kierresorkka, ei sellaisen perillistä kannata ostaa siitossonniksi. Joskus kierresorkka on ulkoisen tekijän aiheuttama ja se ei tietenkään periydy ja usein sen saa poistettua sorkkahoidolla.


Ja toisaalta kuolleena syntyneet saa itse kuopata.

Ja ennen 7 vrk ikää lopetetut

Mutta lappua ei saa olla korvassa jos meinaa haudata. Silloin pitää kadota.
Sivuja: 1 ... 133 134 [135] 136 137 ... 148